In perioada interbelica, protipendada Europei avea printre obiective o curade „sanatate“ in statiunea Strunga. Rivalizand cu Baile Felix sau Herculane, loc miraculos cu ape sulfuroase, situat intre Targu Frumos si Roman, statiunea ieseana oferea conditii de lux in spatiile de cazare, la care se adauga o oferta fascinanta: trandafiri negri sau fructe de cel mai bun soi, obtinute chiar de cercetatorii statiunii. Acum este doar o ruina, scoasa la vanzare de noul proprietar.

Actul de proprietate asupra statiunii Strunga sta acum in sertarele unei femei de 83 de ani, careia intregul proces al retrocedarilor i-a schimbat pur si simplu viata. Maria Cocea, nepoata boierului Ion Manolescu-Strunga, a devenit una dintre cele mai instarite femei din Sighisoara, acolo unde locuieste in prezent. Cei trei copii ai sai vor ramane stapani peste sute de  hectare de teren, paduri, imobile in importante orase ale tarii, precum si asupra fostului mare centru de refacere si tratament - statiunea Strunga din judetul Iasi.

Statiunea-fantoma


Astazi, din fastuosul complex de la Iasi nu a mai ramas decat o ruina,  pe unde nu au mai calcat turisti de peste 20 de ani. Gloria dinaintea perioadei comuniste a statiunii Strunga pare o istorie greu de repetat.

Primele date care acrediteaza existenta bailor dateaza din 1812. In 1890, acestea si-au schimbat proprietarul, fiind cumparate de vestita familie de boieri ieseni Manolescu, care le-a administrat pana la Primul Razboi Mondial. Strunga a fost repusa pe picioare in 1930, perioada interbelica fiind una extrem de fasta pentru statiune.

Doua restaurante, hoteluri, cazino, o sala de concerte si cinematograf si, nu in ultimul rand, - sustin satenii -, o linie de tramvai pana la Targu Frumos erau mandria din Strunga. „Cu acesta se spune ca se plimbau boierii“, povesteste Sorin Lazar, primarul din Strunga.

Becali si fratii Micula, „in pelerinaj“


Ultimul an „turistic“ glorios pentru Strunga a fost 1986, dupa cum spune primarul comunei, cand s-au inregistrat peste 10.000 de inoptari. De atunci, statiunea a trecut prin mainile mai multor proprietari, printre ultimii numarandu-se Danut Prisecariu, patronul SC Turism Moldova SA. Acesta nu a facut insa nicio investitie in statiune, locul fiind revendicat de unul dintre descendentii fostului proprietar al domeniului Strunga - Ion Manolescu-Strunga.

Nepoata acestuia a reusit, anul trecut, sa obtina o hotarare definitiva si irevocabila din partea instantei iesene, pentru recapatarea proprietatii asupra domeniului. Este vorba despre 2,6 hectare cat reprezinta suprafata statiunii, plus 104 hectare de padure si 50 de hectare de teren arabil.

„Toate amplasamentele din statiune sunt distruse in proportie de suta la suta, nici nu mai merita reabilitarea lor“, ne-a declarat Sorin Lazar, primarul comunei Strunga. Acesta spune ca, de la aflarea vestii ca statiunea si-a schimbat proprietarul, nu putini au fost cei interesati de preluarea domeniului.

„Zona are toate conditiile pentru dezvoltarea unei activitati turistice de tip privat. Statiunea este amplasata intravilan, are alimentare cu apa din Timisesti, canalizare si gaz. Cine va investi aici nu trebuie decat sa se racordeze la retele“, ne-a precizat seful administratiei locale. Printre cei care s-au aratat interesati de izvoarele de la Strunga s-au numarat proprietarii European Drinks, fratii Micula.

„Au venit pe-aici, au vizitat, dar dupa aceea nu am mai auzit nimic de ei“, ne-a spus primarul. Si Gigi Becali s-a gandit la o investitie aici. „Voia sa faca un loc de agrement, unde sa poata veni si fotbalistii la refacere“, a precizat Sorin Lazar.

El spune ca reprezentantii din consiliul local sunt la randul lor interesati de reabilitarea statiunii si ca vor sprijini pe cat posibil investitorii care vor veni in comuna lor. „In prezent, nu se pot face constructii mai inalte de P+1, dar daca se va dori construirea unor obiective turistice cu  un alt regim de inaltime, consiliul local poate decide schimbarea regulamentului“, a precizat Sorin Lazar.

„Cautam un investitor serios“


Proprietara statiunii, Maria Cocea, nepoata lui Ion Manolescu-Strunga, a preferat sa nu se implice in actiunea de vanzare a proprietatii de la Iasi, lasand acest lucru in sarcina avocatilor care au reprezentat-o in instanta. „Nu va pot preciza pretul cerut. Va pot spune ca am avut solicitari din Romania, dar si din Israel sau Austria. Noi insa nu vrem s-o dam oricui, fara sa stim care va fi investitia ulterioara.

Un grup de investitori evrei, spre exemplu, au promis ca vor face o statiune dupa standarde europene, in urma unei investitii de peste 20 de milioane de euro. Nu ne-am decis inca asupra cumparatorului“, ne-a declarat reprezentantul de la Iasi al Mariei Cocea.