vreti sa va bucurati din plin de soarele si de plaja din Punta Cana, Republica Dominicana, fara a fi deranjati de incidente meteo, ar fi bine sa va faceti programul de concediu pentru finele anului. Republica Dominicana are o clima tropical-maritima, astfel incat sunt doua sezoane: vara si iarna. Insa cel mai bun sezon pentru a vizita Republica Dominicana este in perioada noiembrie-mai, dupa care incepe sezonul ploios, chiar si cu uragane, mai ales in august si septembrie. Este recomandat sa nu vizitati Republica Dominicana in aceasta perioada. Climatul este tropical tot timpul anului, temperat in regiunea montana. Mai si octombrie sunt lunile ploioase, dar ploi rapide pot aparea in orice moment. Daca va doriti un sejur plin de soare si de muzica in Jamaica, trebuie sa vi-l programati in perioada decembrie-aprilie. In lunile iunie-noiembrie pot aparea furtunile, sezonul de iarna din Jamaica fiind la fel din punctul de vedere al temperaturilor cu luna mai din tarile Europei. Temperatura medie de-a lungul coastei este intre 22° si 31°. In Bermude, ca in toate insulele cu un climat subtropical, nu sunt variatii mari de temperatura. Cea mai calda perioada este in intervalul mai-octombrie. Iarna locala in Bermude incepe in decembrie si tine pana in mai, dar pentru turisti, ca si pentru localnici este mai periculos sezonul uraganelor, din perioada verii.

Oceanul Indian, ploi din noiembrie pana in martie

Situata in estul Africii, Mauritius este o destinatie ideala pentru luna de miere si in egala masura pentru cei romantici. Desi clima de aici nu este niciodata de nesuportat, este bine sa stiti ca sezonul ploios incepe de la finele lunii noiembrie si tine pana in martie. Cele mai mici variatii de temperatura si cea mai prietenoasa clima, tot timpul anului, se gasesc in vestul insulei, care are si cele mai putine zile cu ploaie. In Maldive, arhipelag situat de o parte si de alta a Ecuadorului, temperaturile variaza putin in timpul anului, de la valori medii cuprinse intre 25 si 30 de grade, briza oceanului avand rolul de a racori atmosfera. Pe de alta parte, poate ploua oricand, astfel incat umbrela nu ar trebui sa va lipseasca din bagaje. Exista doua perioade musonice, din mai pana in septembrie, respectiv decembrie-aprilie. Perioada noiembrie (catre sfarsit)-aprilie este mai uscata, fiind astfel recomandata pentru o vacanta in acest arhipelag care are peste 1.000 de insulite. Paradisul din arhipelagul Seychelles poate fi la picioarele dumneavoastra daca va programati vacanta in perioada cea mai linistita din punct de vedere meteorologic. Astfel, chiar daca insulele sunt situate in afara razei de actiune a ciclonilor, se afla sub influenta musonilor, care aduc ploi din noiembrie pana in februarie, cand actioneaza si vanturile de nord-vest. Sezonul umed, dar cald este urmat de o perioada mai racoroasa, dar temperaturile nu scad sub 23 de grade.Cei care viseaza la o vacanta in micuta, dar indepartata insula Bora Bora, din arhipelagul Polineziei franceze, trebuie sa stie ca sezonul turistic in aceste insule este in perioada mai-octombrie. In aceste luni este sezonul uscat. In acest interval, temperatura medie variaza intre 24 si 28 de grade. Daca nu va place aglomeratia, trebuie sa stiti ca in luna iulie se consemneaza cel mai mare aflux de vizitatori, pentru ca este perioada in care are loc carnavalul Heiva I Tahiti (echivalentul celui de la Rio, din Brazilia). Mai catre sud-estul continentului indian, in oceanul cu acelasi nume, se afla insulele Maldive, a caror clima are practic doua sezoane, cel cald si cel uscat, din noiembrie pana in aprilie, si cel cald si umed, din mai pana in octombrie.

Arsita in Africa de Nord, in mai-septembrie

Un safari in Kenya trebuie sa va ofere perspectiva aventurii vietii. Pentru aceasta trebuie sa stiti ca lunile ianuarie-martie sunt cele mai uscate si fierbinti. Anotimpul ploios poate dura pana in mai sau chiar iunie. Luna septembrie este de regula insorita si placuta, iar noiembrie - ploioasa. Climatul din Maroc este mediteraneean in nord, atlantic in est si desertic in sud. Singurele regiuni avand clima temperata sunt in zonele litorale, unde temperaturile sunt suportabile vara. Ca si in Tunisia si Egipt, cu cat te apropii de sud, cu atat aerul devine mai cald si mai uscat. Egiptul primeste, per ansamblu, cel mai scazut debit de ploaie pe an dintre toate tarile lumii. In compensatie, temperaturile sunt destul de ridicate, urcand vara pana la 42 de grade si chiar peste, la umbra, pe coasta Marii Rosii. Cei care suporta cu greu caldura (si nu numai) ar trebui sa evite sa mearga in Egipt, cu atat mai mult la templul din Luxor, in lunile iunie, iulie si august.

Dubaiul, perfect in perioada noiembrie-martie

Dubaiul are un climat subtropical, astfel incat trebuie vizitat mai ales intre lunile noiembrie si martie. In mai, iunie, iulie, august si septembrie soarele este arzator, iar temperaturile pot atinge chiar si 50 de grade Celsius in oras. Temperaturile sunt chiar mai ridicate aici decat in desert. Climatul din Thailanda este in general fierbinte, mai ales in perioada martie-mai. Sezonul musonilor, care incepe in general din luna iunie, este la fel de cald, fiind insa insotit de ploi torentiale. Perioada cea mai indicata pentru excursii este noiembrie-martie. Singapore are o clima ecuatoriala, in general calda si umeda, cu temperaturi care variaza intre 23 si 31 grade Celsius pe tot parcursul anului. Sezonul ploilor dureaza din noiembrie pana in ianuarie, cea mai umeda luna a anului fiind decembrie.

America de Sud

Cel mai bun sezon pentru a vizita Brazilia, cu Rio de Janeiro, este perioada de vara, din decembrie pana in martie. Situatia este valabila si pentru Mexic, care se mandreste cu statiunea CanCun si cu ruinele mayase. In Argentina sunt organizate concedii tematice, precum un tur al „tangoului”, precum si circuite pana spre sud, catre ghetari. Clima este temperata in cea mai mare parte a tarii, exceptand o zona mica in partea de nord, unde este de tip tropical, si in Gran Chaco, unde este de tip subtropical. In zonele muntoase temperaturile sunt mai scazute. In nordul tarii, ploile sunt abundente, in timp ce in sud climatul este arid. Sezonul uscat, fara ploaie, dureaza din octombrie pana in martie.