Carierele de calcar, piatra si nisip din judetul Constanta au trecut, rand pe rand, in administrarea unor firme private care au facut bani frumosi din aceste afaceri in perioada de boom al constructiilor. Chiar si acum, cand acest domeniu a cunoscut o scadere considerabila, interesul investitorilor pentru carierele de calcar este extrem de mare. Acestea sunt concesionate de administratiile publice locale la preturi mici, iar cu o investitie minima profitul nu intarzie sa apara.

Dupa ce autoritatile locale isi iau mana de pe cariere in asteptarea dez­voltarii economiei locale si a primilor bani la bugetul local, activitatea conce­sionarilor intra in atentia Agentiei Na­tionale de Resurse Minerale care elibereaza permise cu valabilitate de un an si licente pe o perioada de maximum 20 de ani. Pe langa dezvoltatorii parcurilor eoliene, primarii din judetul Constanta au inceput sa vaneze si investitori pen­tru carierele de piatra si calcar acolo unde teritoriile nu sunt deja ocupate de firme bine impamantenite pe plan local. Un astfel de exemplu este comuna In­dependenta, al carei primar, Cristea Gascan, a anuntat incheierea, de curand, a unui parteneriat cu o societate privata pentru exploatarea carierei de calcar de pe raza localitatii. „Incercam sa atragem noi sume la bugetul local si pentru acest lucru vom oferi o serie de facilitati in­vestitorului dispus sa exploateze ca­ri­era”, a declarat primarul, care a tinut sa adauge ca a primit asigurari de la investitor ca va folosi o tehnica avansata de extragere ce va respecta toate nor­mele de mediu impuse de UE. In plus, ad­ministratia locala incearca sa il con­vinga pe investitor sa suporte si cateva lucrari de infrastructura pentru dezvol­tarea comunei.

Primarul sustine ca, pe ter­men mediu, investitorul, SC Tempo Invest SRL, are in plan construirea unei fabrici de creta si, in acest context, va investi in realizarea sistemului de ali­mentare cu apa pentru care adminis­tratia publica locala nu a reusit sa ac­ceseze fonduri europene. SC Tempo Invest SRL este firma care administreaza si Sucursala Miniera Basarabi din cadrul SC Rom­textil SA Constanta, pe care a preluat-o in 2004. SC Tempo Invest SRL este o societate cu capital privat 100%, care a fost infiintata in anul 2003 prin pri­vatizarea fostei fabrici de creta din judet si mai detine zacamantul de creta de la Valea Seaca.

Doi euro pe metru patrat, pretul unei cariere


Desi in cele mai multe cazuri con­ditiile in care autoritatile locale au batut palma cu firmele private, care au con­cesionat carierele din judetul Constanta, au fost bine ascunse de ochii curiosilor, exista suficiente exemple care au de­monstrat ca, de cele mai multe ori, pre­luarile s-au facut la preturi extrem de mici in comparatie cu profitul obtinut de pe urma acestei activitati. Cariera de calcar de la Tortoman a fost conce­sio­nata de SC Tarmac SRL, via SC So­cietatea de Constructii Hidrotehnice SCH SA Con­stanta, la pretul unui teren situat in extravilanul unui sat. Cariera de piatra are o suprafata de 100.000 de metri patrati si se afla in satul Dropia, iar concesionarul plateste doar 2 euro pe metru patrat. Pe mana SC Tarmac SRL a incaput si cariera de la Nicolae Balcescu, cea care a aprovizionat cu materiale de constructii lucrarile hidrotehnice de la Canalul Dunare-Marea Neagra si de dezvoltare a Portului Constanta Sud-Agi­gea. In acest caz, potrivit unor in­formatii neoficiale, SC Tarmac SRL pla­teste o mie de dolari pe luna pentru 16 hectare de teren la care se adauga 2.000 de tone de produse de cariera.

Licitatiile sfarsesc in instanta


O dovada in plus a faptului ca afacerea cu cariere de piatra este una extrem de profitabila este si un caz recent petrecut la Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, unde autoritatile lo­cale au organizat o licitatie pentru con­cesionarea a 488.575 de metri patrati din fosta cariera de piatra Sitorman. In acest caz, spiritele s-au incins intrucat miza era mare, iar doritorii numerosi. La licitatie s-au prezentat nume grele din domeniu printre care SC Analog Trans SRL, SC Com Util SRL si SC Piatra Lux Extract SRL, dar in scurt timp proce­dura s-a mutat in instanta, deoarece doua dintre firme au acuzat vicii de pro­ce­dura, iar SC Analog Trans SRL a solicitat interventia Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in vederea anularii partiale a docu­men­tatiei de atribuire a contractului. SC Analog Trans SRL si mai cu seama admi­nistratorul sau, Mugurel Pana, au un trecut destul de intunecat.

Pe 14 iulie 2010 politistii si procurorii au descins la unul dintre punctele de lucru ale SC Analog Trans SRL din Ovidiu, unde functiona o cariera ilegala de piatra. In plus, Pana a fost acuzat ca a inselat firma care a realizat lucrarile la baza militara americana de la Mihail Kogalniceanu, carora le-a furnizat ma­teriale de con­structii inferioare stan­dardelor ce­rute. De asemenea, in 2009 Agentia Nationala pentru Resurse Mi­nerale a constatat ca SC Analog Trans SRL exe­cuta activitati de exploatare mi­niera ne­autorizate.

Numele grele ale industriei  de profil


In judetul Constanta exista cariere de nisip si piatra la Chirnogeni, Harsova, Plopeni, Mereni si Ostrov care sunt administrate de mai multe societati pri­vate printre care se numara SC Mineral Min SRL Constanta, SC Ostrovit SA, SC Argos SA si SC Celco SA. In ceea ce priveste carierele de calcar, su­prematia este detinuta de SC Lafarge Ciment Romania SA, care are trei puncte de exploatare la Medgidia, Remus Opreanu si Luminita-Tasaul. Tot in judetul Con­stanta, calcarul se mai extrage si de la Nicolae Balcescu, Tortomanu, Harsova, Ovidiu, Baneasa, Deleni, Dumbraveni si Corbu, in acest caz printre concesionari numarandu-se SC Consal Trade SRL, SC Dobromin SA, SC Tarmac SRL si Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si SC Comprest Util SRL.

Pretul pietrei de calcar a crescut de patru ori


Calcarul este folosit in industria chi­mica - la fabricarea cauciucurilor, maselor plastice, vopselelor, chitu­rilor si ingrasamintelor chimice, in constructii - la prepararea mixturilor asfaltice si a electrozilor de sudura, dar si in agricultura si industrie. In­teresul investitorilor pentru carierele de calcar si piatra se explica in con­ditiile in care aceste materiale sunt folosite in lucrarile de infrastructura, fapt care a condus la o explozie a preturilor dupa anul 2000 si mai ales dupa demararea proiectelor eu­ropene accesate de tara noastra. De exemplu, in ultimii ani pretul pietrei sparte de calcar a crescut de aproa­pe patru ori, de la 1,8 euro/tona la peste 6 euro/tona.