„Catalogul capitalistilor romani”, un produs realizat de „Financiarul” si pu­blicat luna trecuta, releva nu doar sumele cu care firmele detinute de patroni autoh­toni le-au platit statului in 2009, ci si sala­riile oferite de acestia. Astfel, pe baza platilor facute de companii, in numele sa­lariatilor, la contributiile sociale, „Finan­ciarul” a calculat si nivelul salariilor brute oferite angajatilor. Potrivit calculelor „Fi­nanciarul”, salariile platite de majoritatea patronilor romani se situeaza peste nive­lul minim pe economie, dar in foarte pu­tine cazuri depasesc nivelul castigului sa­la­rial mediu brut stabilit de Institutul National de Statistica.

In foraj-sonde, de la 400 la 1.100 de euro


Cel mai mare salariu mediu brut se ofera in industria petroliera, mai exact in foraj si constructia echipamentelor de foraj si sonde, insa apar diferente intre societati chiar ale aceluiasi actionar. De exemplu, la Upetrom 1 Mai, a lui Gabriel Comanescu (locul 3 in „Catalogul capita­listilor ro­mani”), salariul mediu in 2009 a fost de 404 euro, in timp ce la Grup servi­cii pe­troliere, venitul mediu a fost de 1.112 euro - cel mai mare din bransa. Firma Foraj Sonde SA, a fratilor Cristescu (locul 8), oferea angajatilor 663 de euro lunar, me­dia pe ramura. Salarii mari se ofereau, asa cum era de asteptat, si in IT si comunicatii: 583 de eu­ro brut. In top conducea firma Air Bites, a lui Zoltan Teszari (locul 5), 970 de euro brut, urmata de Softwin, a familiei Talpes, cu 900 de euro, si Asesoft Inter­national, a lui Sebastian Ghita: 811 euro. O alta firma apartinand lui Sebastian Ghita ofera insa unul dintre cele mai mici castiguri: Team­net - 323 de euro.

In infrastructura - cu peste 100 € mai mult decat in constructii


Firmele de constructii cu activitati in infrastructura rutiera platesc mult mai bine decat cele din constructiile „clasice”, diferenta venitului mediu, in 2009, fiind de peste 100 de euro. Astfel, asfaltatorii ofe­reau un salariu mediu de 492 de euro, probabil si din cauza ca profiturile, in acest domeniu, sunt foarte mari. La Pa&Co a lui Costel Casuneanu (locul 23 in „Catalogul capitalistilor romani” pe anul 2009), salariul mediu era de 813 euro. Lefuri mari acorda si Dorinel Umbrarescu (locul 1) - 750 de euro la Tehnostrade si 662 de euro la Spedition UMB. Nelu Ior­dache (locul 6) acorda salarii de 673 de euro la Tehnostrade, in timp ce Florea Diaconu (locul 30) acorda doar 247 de euro angajatilor Delta ACM, iar Theodor Berna - 321 de euro salariatilor companiei Tehnologica Radion.

In constructii generale, salarii mari se ofera la firmele din grupul Iridex - intre 438 si 504 euro - al lui Corneliu Pascu (lo­cul 38 in „Catalogul capitalistilor”), la Impala Construct a familiei Vonica (locul 13) - 512 euro, dar si la Celco, a familiei Dusu (locul 41) - 485 de euro. Salarii mai mici se ofereau la compania Cars, a fami­liei Calburean - 304 euro brut, si Glar Con­struct, la care actionar este Sebastian Ghita - 279 de euro.


Transportul auto de calatori - cel mai prost platit


La categoria transporturi, cele mai mari salarii erau oferite de companiile aeriene - 1.037 de euro la Blue Air, a lui Nelu Iordache (locul 6), si Jettran Air, a lui Ovidiu Tender - 1.471 de euro lunar. Diametral opus, transportul auto de per­soane era cel mai prost platit: doar 211 euro in cazul Atlassib, 171 de euro pentru anga­jatii Transcom si 266 de euro pentru sala­riatii Transmixt - toate apartinand lui Ilie Carabulea (locul 7 in „Catalogul capi­ta­listilor”).

In domeniul pharma, salariul mediu brut oferit de companiile la care actionari sunt romani a fost, in 2009, de 461 de euro, printre cele mai mari fiind lefurile platite de Farmexim - 645 de euro, si Help Net Farma - 532 de euro, ale lui Ovidiu Buluc (locul 17), Polisano Pharma - 615 euro, Centrul Medical Polisano - 546 de euro, Sibpharmed - 556 de euro - ale fami­liei Vonica, MedLife - 606 euro, a familiei Marcu, sau Ropharma - 512 euro - a lui Mi­hai Miron. Salarii mici se ofera in schimb la Fildas Trading - 276 de euro, Farma­ceutica Argesana - 272 de euro, sau Catena management - 303 euro, apartinand fe­meii de afaceri Anca Vlad.

Castiguri in agricultura


Printre cel mai bine platiti angajati din agricultura se numarau, in 2009, cei din firmele Comcereal si Agrocomplex Barlad ale lui Adrian Porumboiu - 649 de euro, respectiv 508 euro, TCE 3 Brazi, a familiei Tarata - 489 de euro si Avicola Bra­sov, a lui Ioan Popa - 378 de euro. Salarii mici ofereau Cerealcom, detinuta de fratii Micula - 243 de euro, Boromir pan a frati­lor Boromiz - 267 de euro, si Agrosuind, a familiei Tarata - 260 de euro.
In comert - incluzand toate categoriile de retail - cele mai mari salarii sunt platite de reteaua de materiale de constructii Ara­besque - 492 de euro - a familiei Ra­potan, urmate de lefurile angajatilor fir­mei Dante International (retailerul online eMAG) a lui Sebastian Ghita si Dedeman Automo­bile (dealer auto) a fratilor Paval - 479 de euro. Salarii mai mici primesc an­ga­jatii Altex - a lui Dan Ostahie - 334 de euro.

Industria grea si cea usoara - venituri mari si mici


Cele mai mari diferente salariale apar in industrie, constructiile de masini, de exemplu, acordand venituri si de 800 de euro, in timp ce in industria alimentara sunt si lefuri de patru ori mai mici. De exem­plu, la MyO-O, a lui Ion Radulea, ve­nitul mediu lunar era in 2009 de 795 de euro, iar la Elsid, a lui Emil Tufan, se pla­teau lefuri de 756 de euro. In schimb, la firma Caruz Braila, a lui Gheorghe Caruz, salariul mediu era, in 2009, de 192 de euro. In firma Ilefor (industria textila), a lui Dan Sucu, castigul mediu era de 200 de euro, in timp ce la Confo Mex, a ace­luiasi om de afaceri, salariatii primeau 364 de euro. In industria alimentara, le­furi mari se castigau la Albalact, a familiei Ciurtin - 576 de euro, si Ana pan, a lui George Copos - 514 euro, in schimb ce la Scandic Disti­leries, a fratilor Micula, se primeau 281 de euro lunar. La Principal Company (prepa­rate din carne) a fratilor Dobronauteanu se plateau salarii de 319 euro, in timp ce la Cristim 2 Prodcom, a lui Radu Timis, lefu­rile erau de 452 de euro.

Serviciile de paza - cele mai „ieftine”


Firmele de prestari servicii ofereau in 2009 salarii cuprinse intre 204 euro (TCE Post, a lui Radu Octavian) si 882 de euro (Idu Shipping&Services, a lui Corneliu Idu). Salarii foarte mici se primeau de la firmele de paza - 224 de euro la BGS - Divizia de Securitate, a lui Bogdan Oprea, si 223 de euro la Watch&Catch Security, a lui Ioan Niculae.