Comisarii Garzii Financiare au inaintat un dosar de evaziune fiscala de 22 de milioane de lei De­partamentului National Anti­co­­ruptie (DNA) in care este implicat unul dintre jucatorii medii de pe piata carburantilor, DG Petrol, detinuta de omul de afaceri Dan Igniska. Compania este banuita ca face parte dintr-un grup infrac­tional care a constituit lanturi comerciale fictive cu scopul fraudarii Bugetului de stat.

Procurorii DNA si cei ai DIICOT investigheaza dosarul de evaziune fis­cala inaintat de Garda Financiara dupa veri­fi­cari efectuate in 2009 in domeniul co­mer­cia­lizarii produselor petroliere, in urma carora au constatat extinderea rapida a unor noi metode de evaziune fiscala in care sunt incluse societati aflate in proce­du­ra de insolventa.


DG Petrol: „Nu stim nimic”


Culmea este ca reprezentantii DG Petrol, o companie cu afaceri de 500 de milioane lei in 2008 - principalul furni­zor de produse petroliere pentru toate so­cietatile comerciale intrate in insol­ven­ta, din categoria socie­ta­tilor „fantoma”, care nu functioneaza la sediile sociale decla­ra­te, iar repre­zen­tantii acestora nu pot fi con­tactati -, spun ca nu stiu nimic de vreun dosar intocmit de Garda Finan­ciara, cu atat mai putin despre vreo anche­ta a DNA si DIICOT. „Nu avem cunostinta de un asemenea dosar (in care DNA si DIICOT cerceteaza DG Petrol pentru infractiuni de evaziu­ne fiscala - n.r.), mai mult decat atat, nu am fost interpelati de Garda Financiara pe aceasta tema”, spune Nicolae Ionescu, administratorul DG Petrol. Declaratia lui Nicolae Ionescu este cu atat mai ciudata cu cat in acest dosar furnizorul principal de combustibil pentru societatile-fantoma este DG Petrol.


Taxe neplatite de 22,5 mil. lei


Reteaua identificata pana acum de comisarii Garzii Financiare are ca prin­cipal furnizor de combustibil DG Petrol, in jurul careia s-a format o intrea­ga retea de firme-fantoma care cumpara combus­tibil si il vand mai departe, aplicand ma­suri simplificate prevazute de Codul Fiscal pentru firmele aflate in insolventa, adica nu mai inscriu TVA pe facturi, nemaiinre­gis­trandu-l si nemai­pla­tindu-l la buget. „Prejudiciul total produs Buge­tu­lui de stat prin neplata TVA este in suma de 22,5 milioane de lei. Metodele de preju­diciere constau in pre­zen­tarea de date ireale sau incomplete in vederea crearii in mod artificial a starii de insolventa, intro­du­cerea scriptica pe circuitul comercial a unor societati co­mer­ciale de tip „fanto­ma”, evidentie­rea unor preturi nereale - sub pretul de van­zare al primului furnizor - in scopul di­mi­nuarii bazei de calcul a TVA, ascun­­derea beneficiarilor reali ai produ­selor comercializate”, se arata in dosarul inaintat de Garda Financiara catre DNA si DIICOT.

„Avand in vedere faptele prezentate si legaturile de inter­de­pen­denta dintre societatile comerciale care figureaza pe lantul DG Petrol (in calitate de furnizor) - societati comerciale aflate in stare de insolventa - societati comer­ciale de tip „fantoma” - societati comer­cia­le „utili-za­tori finali” ai produselor petroliere, rezulta nerespecta­rea preve­derilor Legii 571/2003 republica­ta - Co­dul Fiscal - pre­cum si ale HG nr. 44 - Norme meto­dologice de aplicare a Co­dului Fiscal”, sustin reprezentantii Garzii Financiare.


Cum se fenteaza fiscalitatea


Comisarii Garzii Financiare au descoperit nu mai putin de sase filiere care plecau de la furnizorul DG Petrol si care aveau interpuse cel putin o firma- fantoma care facea pierdut TVA.

Sa luam cazul filierei DG Petrol - Vlase Impex - Dorefan Construct. Potrivit datelor Garzii Financiare, Vlase Impex cumpara in perioada 16.06-13.07.2009 in scop de revanzare de la DG Petrol motorina euro 5 cu 4% biodiesel in cantitate totala de 3.662.723 de litri, in valoare de 10.244.673 de lei (fara TVA). Vlase Impex a comercializat motorina catre Dorefan Construct, Vlase Distribu­tion si Antarctica Distribution. La mo­men­tul acestor tranzactii, Vlase Impex se afla in insolventa, toate livrarile fiind in regim de taxare inversa. „Consideram ca administratorul judiciar, ETC Cons IPURL, ar fi trebuit sa observe faptul ca tranzactiile comerciale derulate de Vlase Impex nu au o justificare economica, avand in vedere adaosul comercial practicat de 0%, situatie care nu are cum sa conduca la redresarea comerciala a societatii”, afirma reprezentantii Garzii Financiare.

Culmea este ca administratorul uneia dintre firmele careia Vlase Impex i-a vandut combustibil, Dorefan Cons­truct, nu recunoaste tranzactiile derula­te, iar comisarii nu au gasit in con­­ta­­bi­litatea acestei firme vreun document care sa consemneze astfel de achizitii.

Partea si mai interesanta intervine odata cu declaratia lui Vlase Marian, administratorul Vlase Impex, care le-a spus comisarilor Garzii Financiare, nici mai mult nici mai putin, ca toata afacerea era dirijata de reprezentantii DG Petrol. „In nota explicativa, Vlase Marian a afirmat urmatoarele: Dorefan Cons­truct, societate catre care Vlase Impex a facturat produsele petroliere, i-a fost recomandata de reprezentanti ai DG Petrol, circuitul marfii era stabilit de DG Petrol, marfa neajungand fizic la Vlase Impex”, se arata in dosarul intoc­mit de comisarii Garzii Financiare.


Afaceristi cuplati pe internet


O alta filiera in care, culmea, aface­ris­tii cu petrol declara ca s-au cunoscut pe net este cea formata din DG Petrol - Hi­ghline Distribution - Total Industry - Trading Fuel - Inescom SRL. Reteta este aceeasi: Highline Distribu­tion aflata in in­solventa cumpara, in perioada 03.06-31.08.2009, 1.235.336 de litri in valoare de 3.422.882 de lei de la DG Petrol, cu un pret mediu de 2,77 lei/litru. Mai departe, motorina este vanduta la un pret mediu de 2,73 lei/litru catre Total Industry Proiect. Cul­mea este ca administratorul si patronul Highline Distribution, Fieraru Daniel, spune ca s-a cunoscut cu reprezen­tantul celui caruia i-a vandut mai bine de un milion de litri de com­bus­tibil pe site-ul de internet, iar con­tractul l-au semnat prin posta.

Restul de 235.083 de litri de com­bus­tibil au fost vanduti mai departe catre Trading Fuel, companie care il are asociat tot pe Fieraru Daniel, firma care la randul ei a vandut mai departe aceeasi cantitate catre Inescom Invest, tocmai societatea care solicitase deschi­de­rea procedurii de insolventa pentru Highline Distribution.