Majoritatea marcilor auto straine prezente pe piata romaneasca vand mai putine autoturisme noi decat se inmatriculeaza pe segmentul second-hand. Printre putinele marci care reusesc sa vanda mai multe masini noi decat rulate se numara Toyota, Suzuki, Mitsubishi, Kia si Hyundai.

Cele mai multe dintre mar­cile auto vand in Romania mai putine autoturisme noi decat second-hand de aceeasi marca, inmatri­culate pentru prima data in Romania. Potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV), vanzarile de masini noi sunt depasite, in cazul multor marci, de numarul de inmatriculari second-hand, in aceasta situatie aflandu-se in special masinile de productie germana. De exemplu, in luna iulie, BMW a vandut in Romania 81 de autoturisme noi, dar au fost inmatriculate de peste 10 ori mai multe masini BMW rulate: 703 unitati. Audi a vandut, luna trecuta, 141 de masini noi, insa au fost inscrise in circulatie peste 700 de Audi second-hand. La randul sau, Mercedes a comercializat, in iulie, aproximativ 80 de unitati noi, dar pe segmentul second-hand au fost inscrise peste 360 de autoturisme de aceeasi marca. Situatia este si mai dramatica in cazul Volkswagen: 571 de masini noi van­dute in iulie 2009, in timp ce au fost inscrise in circulatie peste 3.150 de autoturisme VW rulate. Aproape la fel sta situatia si in cazul Opel: 587 de automobile noi si 2.788 second-hand inmatriculate in luna iulie. La randul sau, Ford reuseste sa vanda in Romania doar jumatate din numarul de masini rulate inmatriculate pentru prima data in tara: 553 unitati noi comparativ cu 1.068 unitati second-hand inscrise in circulatie in luna iulie.

Kia, Hyundai si Toyota, in topuri


Putini producatori auto reusesc sa comercializeze pe piata autohtona mai multe vehicule noi decat rulate, cele mai multe marci care reusesc aceasta performanta fiind coreene sau japoneze. Astfel, numarul de auto­turisme Kia noi, inmatriculate in iulie, a fost de 195 de unitati, in timp ce la capitolul rulate s-au inscris doar 21 de masini. Hyundai a vandut, luna trecuta, 294 de masini noi, in timp ce pe piata second-hand au fost inma­tri­culate pentru prima data 65 de unitati. In cazul Toyota, raportul dintre masi­nile noi si cele rulate a fost de 370 de unitati la 81, iar in ceea ce priveste marca Suzuki, au fost vandute 170 de masini noi si inscrise in circulatie 118 unitati rulate. Mitsubishi a vandut de patru ori mai multe automobile noi fata de numarul celor rulate inma­triculate pentru prima data: 102 la 27 de unitati. In cazul Mazda, raportul este mai strans: 59 de masini noi in iulie si 45 second-hand.

Cu exceptia Ford si Chrysler, si celelalte marci americane sunt prefe­rate de romani mai degraba noi decat second-hand. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in cazul Chevrolet: 466 de masini noi inmatriculate fata de doar 12 second-hand, in luna iulie. Dodge a vandut doua masini noi la fiecare model second-hand inmatri­culat, iar Jeep 16 masini noi la 10 rulate. Printre marcile care vand mult mai multe autoturisme noi decat rulate se numara si Skoda - 844 unitati, fata de 333 second-hand in iulie -, dar si Renault - 777 noi fata de 445 rulate.

Valoarea postvanzare, mai mare in cazul automobilelor nemtesti


Faptul ca multe dintre marcile auto se bucura de o mai mare „notorietate“ la capitolul second-hand se datoreaza, in multe cazuri, pretului mare al masinilor noi, raportat la puterea de cumparare a romanilor. Astfel se explica de ce marci precum Audi, Mercedes, BMW au o atat de mare cautare pe piata second-hand. In plus, valoarea postvanzare a masinilor nemtesti se pastreaza in timp, cele mai bune exemple in acest sens fiind Volkswagen si Opel.