Cafeaua arabica crescută sălbatic ar putea dispărea până în 2080 din cauza schimbărilor climatice care ameninţă plantaţiile de cafea, apreciază un grup de cercetători ale căror lucrări au fost publicate miercuri în revista americană online PloS One.


'Schimbările climatice ar putea duce la dispariţia cafelei arabica crescută sălbatic înainte de sfârşitul acestui secol', arată studiul efectuat de oameni de ştiinţă de la Royal Botanic Gardens din Kew (vestul Londrei). 


Plecând de la trei modele realizate în funcţie de trei scenarii privind emisiile de gaze cu efect de seră, ar putea interveni reduceri de la 38% la 99,7% ale plantelor de cafea crescute sălbatic până în 2080. 'Cafeaua arabica crescută sălbatic este considerată importantă pentru existenţa industriei cafelei datorită formidabilei sale diversităţi genetice', arată autorii studiului.


'Plantele care cresc în plantaţiile de cafea din lume provin din surse genetice foarte limitate şi este puţin probabil ca ele să poată face faţă schimbărilor climatice şi altor ameninţări', avertizează ei.