Cea mai mare companie petroliera din tara nu a reusit sa gaseasca un cumparator credibil timp de un an. Arpechim este a doua mare rafinarie care a sucombat, dupa RAFO. In prezent, doar trei unitati mai produc carburanti in Romania, si una care prelucreaza materii prime alternative.

Compania petroliera Petrom, controlata de austriecii de la OMV, a inchis definitiv rafinaria Arpechim Pitesti din ratiuni economice si dupa ce timp de mai bine de un an nu a reusit sa gaseasca un cumparator credibil. Aceasta decizie a fost luata saptamana trecuta de Consiliul de Supraveghere a companiei. „Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea. Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei. In plus fata de provocarile economice fundamentale - rafinarie mica, ineficienta si fara iesire la mare - mediul international pentru aceasta industrie constituie un context nefavorabil, cu multe rafinarii inchise sau urmand sa fie inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directo­ratului Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare. Astazi, compania mai opereaza printr-o singura rafinarie - Petrobrazi Ploiesti. De-a lungul timpului, oficiali ai statului roman si-au manifestat interesul pentru achizitia Arpechim. In luna mai a anului trecut, secretarul de stat de atunci din Ministerul Economiei, Tudor Serban, afirma ca statul este dispus ca achizitioneze rafinaria si sa o dezvolte impreuna cu o companie din Azerbaidjan, in speta Socar. Si seful Oltchim, Constantin Roibu, si-a aratat disponibilitatea pentru negocieri privind cumpararea rafinariei dupa ce la finalul lui 2009 a achizitionat activitatea de petrochimie de pe platforma de la Pitesti. 

Contestatar aparut peste noapte


Petrom este la a doua decizie de inchidere a unui activ de mari dimensiuni, dupa ce in 2010 a pus punct activitatii combinatului de ingrasaminte chimice Doljchim Craiova. Decizia de saptamana trecuta a fost criticata de ultimul contestatar al contractului de privatizare al Petrom, Emil Boc. Aflat in weekend la Pitesti, premierul nu a ratat ocazia sa sustina ca respectivul contract a adus un prejudiciu urias economiei nationale, iar vinovatul pentru aceasta stare de fapt a fost numit seful guvernului de atunci, pesedistul Adrian Nastase. „Nu mi-a placut contractul asta cu Petromul niciodata. Raul primordial se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petromului de catre guvernul Adrian Nastase, care, dupa parerea mea, a adus un prejudiciu urias economiei nationale. De acolo decurg toate relele legate de cresterea combusti­bi­lului, de vanzarea Arpechim, acolo e raul pri­mordial, in vanzarea Petromului. Acum bineinteles ca voi incerca sa gasesc solutii pentru ca viziunea mea integrata a fost Arpechim-Oltchim, dar vad ce pot face in contexul acesta”, a spus Boc. Aceasta declaratie vine dupa cea facuta pe 10 mar­tie in care premierul a afirmat ca desele cresteri de pret la carburnati se datoreaza vanzarilor rezervelor de petrol ale tarii in 2004 de catre Adrian Nastase.

Excedent de capacitate de rafinare


Arpechim Pitesti este cea de-a doua rafinarie mare din Romania, potrivit claselor de incadrare autohtone, care se inchide, dupa RAFO Onesti, in 2007. Din 10 unitati care rafinau petrolul existente in 1990, mai sunt functionale azi doar patru, din care trei mai produc carburanti - Petrobrazi, Petromidia si Petrotel. Rafinaria Vega din Ploiesti este singura unitate de dimensiuni mici care inca mai functioneaza si este specializata doar pe prelucrarea de materii prime alternative. In rest, Astra Ploiesti, Rafinaria Darmanesti si Petrolsub Suplacu de Barcau au dat faliment, iar Steaua Romana din Campina intampina mari dificultati economice in ultimii ani. La RAFO actionarii rusi incearca sa gaseasca bani pentru a transforma unitatea de rafinare a titeiului intr-una petrochimica. Chiar si in conditiile caderii una dupa alta a rafinariilor, capacitatea de productie este excedentara, potrivit oficialilor Petrom.