Scoli de dresaj, pensiuni, frizerii si cosmetica, cabinete medicale si magazine de hrana si accesorii sunt cele mai cunoscute servicii adresate animalelor de companie din piata romaneasca. Putini stiu insa ca, la capitolul servicii pentru necuvantatoare, sfarsitul nu-i aici, ci la „Raiul animalelor”.

Singurul cimitir pentru necuvantatoare din Romania, care decupeaza 15.000 mp din comuna Catelu, situata la periferia Bucurestiului, a fost „vizitat” din 2004 si pana azi de peste 3.100 de animale.

Am putea-o defini ca pe o afacere de tip nou. Unii ar spune ca are drept target lumea buna, moderna, noncon­formista. Altii arunca sageti otravite, invocand snobismul sau, mai grav, „nebunia”. In perimetrul de la Catelu, „Raiul animalelor”  este impartit in alb si negru. Asta pen­tru ca animalele aduse sunt fie inmormantate sau inci­nerate, fie gazduite in regim de pensiune. Pentru toate aceste servicii, proprietarii necuvantatoarelor tre­buie sa scoata din buzunar sume relativ modice, tarifele variind in functie de pretentii. Cornel Dinu, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Marioara Murarescu, Ovidiu Comornic sau Emil Hossu sunt cativa dintre concesionarii unui loc de veci din „Raiul Animalelor”.


Taxa anuala, intre 30 si 130 de lei


Caini, pisici, pestisori, porcusori de guineea, hamsteri, ponei, iepurasi sau chiar elefantul Gaya si-au gasit odihna vesnica aici. Pentru acest privilegiu, fostii parinti adoptivi platesc o taxa anuala intre 30 si 130 de lei, in functie de dimensiunea animalului, perioada de concesionare a terenului fiind de minimum cinci ani. In acesti bani, defunctul beneficiaza de tuns iarba si curatat mormantul de candelele ar­se sau florile of­i­li­te. In schimb, pen­tru gazduirea ur­nelor cu ce­nu­sa, in columbarul cimitirului, taxa anua­la a fost fi­xa­ta la 50 de lei. „Majoritatea oa­me­nilor isi iau aca­sa urnele pe­n­­tru a fi, zic ei, mai aproape de fostii prieteni de­vo­tati”, ne lamu­res­te directorul eco­nomic al „Ra­iu­lui”, Iuliana Catauta. Alaturi de ea, alti 10 angajati al­catuiesc trupa de interventie. In sarcina lor intra, printre altele, transportul defunctilor, incinerarea sau ingro­parea, dupa caz, intretinerea mormintelor, programarea inmormantarilor, confec­tionare accesorii (sicrie, urne sau placute funerare), dar si asigurarea confortului in regim de pensiune pentru animalele vii, aduse aici pe perioade scurte de timp.

Sicriu - 400 de lei, ardere - 500 de lei


La receptia cimitirului, acolo unde, de altfel, se fac si programarile, isi asteapta noul proprietar, un doberman, cel mai scump sicriu intrat pana acum pe poarta „Raiului”. Pentru 400 de lei, cosciugul este confectionat dintr-un pal alb lacuit si capitonat la interior cu matase dantelata. In plus, locatarul se va odihni pe o perna din acelasi material dantelat.

Pretul inmormantarii cainelui este estimat de Catauta la peste 1.000 de lei, dar „noi suntem pregatiti, numai ca stapanii lui refuza deocam­data eutanasierea si inca il tin sub perfuzii”. Dincolo de inmormantarea VIP, alte astfel de evenimente au un pret minim de aproximativ 200 de lei, cum ar fi in cazul unei broscute. Pentru un animal de talie mare, acesta poate ajunge si la 800 de lei, daca includem si transportul (intre 100 si 200 de lei, in functie de distanta). Incinerarile sunt programate doar sambata si suporta alte costuri. Daca se doreste in regim de urgenta, acestea impun o taxa supli­men­tara de 300 de lei, altfel, arderea costa intre 300 si 500 de lei. Si aici intervin acce­so­riile. Pentru o ur­na de lemn pre­tul variaza intre 140 si 170 de lei, in timp ce pentru una de marmura, poa­te depasi chiar si 400 de lei. Delimitat par­ca de raul Stiks, „Raiul anima­le­lor” ne dez­va­luie si un alt po­tential turistic. Cele 12 spatii generoase ale pensiunii animalelor isi asteapta chiriasii. O zi de cazare costa 40 de lei pentru un caine, in timp ce o pisica trebuie sa plateasca cu 10 lei mai putin. Singurul disconfort este insa lipsa unui restaurant sau a unei firme de catering, hrana acestora fiind adusa de-acasa.