Evenimentul,organizat de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, reuneşte 40 de conferinţe şi 20 de workshopuri, având ca invitați personalități remarcabile din lumea medicală, precum Acad. Leon Dănăila, Prof. Univ. Dr. Mircea Ioan Popa, Prof. Univ. Dr. Ion Fulga sau Prof. Univ. Dr. Catalina Poiană. Anul acesta, “Zilele Educaţiei Medicale” îşi propune găsirea unor soluţii viabile în ceea ce priveşte problema infecţiilor nosocomiale din spitalele româneşti, rezistenţa tot mai des întâlnită în anumite afecţiuni la antibiotice, temă care, potrivit SSMB,” a fost impusă de contextul social actual si de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă”. 

 

“Zilele Educatiei Medicale constituie pentru mine, probabil unul din cele mai importante proiecte în care m-am implicat până în acest moment. Motivul este unul simplu, pentru că oferă studenţilor Facultăţii de Medicină acces în mod gratuit la un număr impresionant de evenimente ştiinţifice medicale, de o foarte mare calitate. Ca şi student la medicină resimţi destul de mult viteza de actualizare a informaţiilor pe care le primeşti în cadrul facultăţii. De aceea este nevoie de aceste evenimente extracuricculare, care ne prezintă cele mai noi descoperiri din diverse domenii” a declarat coordonatorul evenimentului, Adelina-Mihaela Sorescu. Aceasta a adăugat că familiarizarea studenților cu mediul academic, dar și unirea comunității studențesti sub semnul unui interes comun, acela al evoluției profesionale, sunt obiectivele pe care ZEM și le-a impus și pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent, iar ediția din acest an va continua această tradiţie”.

 

Totodată, evenimentul se va desfasura în Palatul Facultăţii de Medicină, dar şi în câteva spitale din Bucureşti, precum: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Bals. „În legatură cu tema aleasă de noi, scopul primei părţi a evenimentului (infecţiile nosocomiale) a fost să conştientizăm studenţii la medicină şi să îi informăm despre potenţialele infecţii ce pot fi receptate în spitale, dar şi despre importanţa menţinerii unei asepsii şi antisepsii riguroase,iar cea de a doua parte a temei noastre (rezistenţa la antibiotice) a fost impusă de contextul social actual şi de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă” a declarat reprezentantul SSMB, Adelina Afetelor. În ceea ce priveşte Workshop-urile, acestea sunt evenimente în care studenţii pot practica anumite informaţii aflate de-a lungul timpul. Pot realiza singuri o ecografie abdominală sau cardiacă, pot opera aparate de spirometrie sau pot exersa diverse tehnici chirurgicale pe material biologic. Deoarece scopul initial al proiectului a fost orientarea profesională a studenţilor, anul acesta a fost realizat un Workshop în  premieră, „Cum îmi aleg specializarea? Tehnici de Autoidentificare Vocaţională”, care isi propune să aplice studenţilor diverse teste de autocunoaştere, teste de aptitudini, care să îi ajute pe studenţii din ani terminali să descopere cea mai bună opţiune de carieră. 

 

Zilele Educaţiei Medicale” are loc anual și, începând cu anul 2010, a fost implementat în universitățile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov. Conceput inițial ca o serie de conferințe de orientare postuniversitară, destinate studenților din anii terminali, “Zilele Educației Medicale”  și-a dezvoltat în timp portofoliul de evenimente, facilitând accesul la manifestări științifice de înaltă calitate studenților.Astfel, în 2016, în cadrul proiectului “Zilele Educației Medicale” s-au desfășurat 55 de conferințe și workshopuri la care au participat 900 de studenți ai Facultății de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Totodată, această ediție pune baza aplicării proiectului în cadrul E-SSMB prin organizarea a 11 manifestări special destinate studenților modulului de engleză. Cu un total de 1050 de participanți înscrisi, “Zilele Educației Medicale” continuă să reprezinte unul dintre cele mai apreciate și de anvergură proiecte din SSMB şi să dezvolte, prin creşterea de la an la an, a accesibilităţii studenţilor. Familiarizarea acestora cu mediul academic dar și unirea comunității studențesti sub semnul unui interes comun, acela al evoluției profesionale, sunt obiectivele pe care “Zilele Educației Medicale”  și le-a impus și pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent, iar ediția din acest an va continua această tradiţie.