Mai mult, analistii Stratfor au aflat ca seful spionajului militar al Rusiei s-a stins din viata nu in data de 4 ianuarie, ci chiar in prima zi a noului an. In acelasi timp, expertii centrului american de expertize subliniaza ca informatia surselor lui ridica o serie intreaga de intrebari. In primul rand, ce cauta generalul GRU in Liban care, dupa cum se stie, este focarul tuturor serviciilor de spionaj din lume.

Pe de alta parte, scrie Stratfor, daca informatia este corecta, ce se ascunde in spatele deciziei Kremlinului de a ascunde faptul ca Sergun a murit in afara granitelor Rusiei.

In context, Stratfor se intreaba cum va influenta disparitia lui Sergun viitorul GRU: concret, va putea aceasta structura sa supravietuiasca sub forma sa actuala sub conducerea altui sef si sa faca fata bataliei cu alte servicii speciale. Pentru ca, sunt de parere expertii americani, de situatia creata va incerca, fara indoiala, sa profite FSB, in contextul in care lupta pentru influenta intre cele doua institutii s-a dus, practic, pe toata durata anului trecut, iar in ultimele luni pozitiile fostului KGB s-au consolidat pe fondul situatiei din Ucraina. 

De mentiionat ca, in repetate randuri, Kievul a denunţat implicarea GRU în acţiunile militare din sud-estul Ucrainei, Rusia fiind acuzată de liderii ucraineni şi occidentali că furnizează echipament militar şi resurse rebelilor proruşi din Doneţk şi Lugansk, teatrul unei insurecţii militare din aprilie 2014.

Un tribunal din Kiev examinează în prezent cazul a doi militari ruşi - Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev - acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei, contrabandă şi activităţi militare şi teroriste. Acuzarea susţine că la interogatoriul după reţinerea în mai 2015 cei doi au recunoscut că sunt ofiţeri GRU în termen.

Ministerul rus al Apărării afirmă, dimpotrivă, că în momentul reţinerii cei doi nu mai făceau parte din armata activă. De altfel, în timpul procesului, aceştia şi-au schimbat depoziţiile, negând că în momentul capturării lor ar fi fost militari activi.