Precizând că vorbeşte în nume personal, Vasilescu a precizat că, deşi este o ţară cu o atmosferă europeană, mai Occidentală în spirit decât multe ţări, pentru atragerea investitorilor străini România trebuie să scrie pe înţelesul oamenilor cele 14.000 de legi încâlcite pe care le are în prezent şi să aibă instituţii puternice care să aplice aceste legi.

"Orice investitor străin se uită la trei lucruri esenţiale: legile, instituţiile, echipele. Ele decid. Aici suntem vulnerabili. 14.000 de legi din România sunt încâlcite. Trebuie să luăm 14.000 de legi şi să le scriem pe înţelesul oamenilor. Avem nevoie de instituţii tari, puternice pentru toate legile astea. La asta se uită orice investitor în toată lumea. Dacă nu le are pe astea sigur că investitorul se duce după salariul mai mic", a precizat Adrian Vasilescu.

În context, el a atras atenţia că ţara trebuie să elimine şi "descurajarea prin venituri", arătând că România se află pe penultimul loc în UE în cea ce priveşte plata pe oră, cu 5,4 euro/oră de muncă, potrivit statisticilor Eurostat. El a subliniat însă că legea corelaţiei dintre creşterile salariale şi creşterea productivităţii este o lege naturală precum cea a gravitaţiei, relateaza agerpres.

"În populaţia activă avem oameni plătiţi prost, nu sunt stimulaţi. Soluţia este să schimbăm ceva. Nu ne putem uita numai la salarii pentru că pierdem ecuaţia. Riscul cel mai mare e să ajungem în situaţia unui guvern care să dea cu o mână şi să ia cu două. Piaţa este neiertătoare. Raportul salarii/productivitate nu se face în niciun cabinet din lumea asta şi nici în România. Nu se face decât pe piaţă", a explicat Adrian Vasilescu.

In opinia lui, actualul Guvern trebuie să "apese" pe mai multe pedale pentru că nu se poate înainta cu o singură pedală, aceea a salariilor, pentru că s-ar putea confrunta chiar cu situaţia în care vin salarii mai mari care să nu fie stimulative. Totodată, Vasilescu a arătat că România nu trebuie să cedeze în ceea ce priveşte viteza de creştere economică, în condiţiile în care anul trecut ţara a avut cea mai mare viteză de creştere din UE. El a arătat, însă, că avansul economiei trebuie să fie sustenabil, "să aibă propteli".