În faţa susţinătorilor săi, Ted Cruz - care a beneficiat de voturilor adepţilor Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) - şi-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, pentru ca apoi sa declare ca 'viitorul preşedinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington sau de lobbyşti, ci de popor, de poporul american'.

'Această seară este o victorie pentru milioanele de americani care au avut de suportat povara a şapte ani de compromis total în afara controlului Washingtonului', a lansat Cruz.. Donald Trump, pana de curand favoritul tuturor sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.

Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziţia sa antiimigraţie şi antimusulmană, a adoptat un ton neobişnuit de umil. El i-a mulţumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, şi a lansat: 'Sunt onorat, sunt onorat'. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în faţa admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-şi cumpere o fermă în Iowa.

Urmatoarea etapa este statul New Hampshire, unde alegerile primare se vor desfasura în 9 februarie. Trump a promis victorie simpatizantilor săi, dar pe un ton mai ponderat decât de obicei: 'Veţi câştiga atât de mult datorită mie încât vă veţi sătura de atât câştig'.