Eventuala vanzare de catre Arabia Saudita a obligatiunilor de stat ale SUA pentru asigurarea cheltuielilor bugetare ar putea avea consecinte dintre cele mai serioase pentru piata americana de credite, afirma agentia citata.

"Numai in ultimul an, Arabia Saudita si-a redus rezervele valutare cu 100 de miliarde de dolari pentru a compensa cel mai mare dificit bugetar inregistrat in ultimul sfert de secol. Riad analizeaza, de asemenea, posibilitatea listarii celei mai de pret dintre sale, compania Saudi Aramco. Starea de ingrijorare este determinata de faptul ca Arabia Saudita poseda o cota importanta din piata mondiala de obligatiuni", explica autorul articolului.

Se presupune ca Riad detina un volum considerabil de obligatiuni SUA, poate ce mai mare din lume. Valoarea lui nu poate fi estimata din cauza acordului incheiat intre cele doua tari dupa socul petrolier din 1973. In schimbul accesului la resursele de petrol ale regatului si a relatiilor strategice, SUA au acceptat sa nu dezvaluie cota Arabiei Saudite, care, astfel, a fost trecuta pe lista altor 12 state, in principal membre OPEC, care au o astfel de intelegere cu Washington.

Ponderea cumulata a acestui grup de exportatori de titei se ridica, in noiembrie anul trecut, la 289 de miliarde de dolari, considerandu-se ca Arabia Saudita are cea mai mare parte.