Daca acum intre China si SUA ar izbunci un razboi pe mare, Beijingul ar folosi atat armele cunoscute din dotarea lor, cat si cele mai putin cunoscute si care ar putea crea mari probleme Statelor Unite, afirma Kazianis. Expertul militar a alcatuit o lista cu armamentul care reprezinta un pericol pentru SUA.

Pe primul loc au fost plasate minele, de diferite tipuri si al caror numar se ridica, potrivit estimarilor, la aproximativ 100.000 de bucati. Autorul articolului noteaza ca militarii chinezi nu pot amplasa intreg acest arsenal concomitent, de aceea el este folosit cu precadere de-a lungul granitelor maritime. Dar chiar si un numar limitat de mine poate provoca daune insemnate.

China poseda, de asemenea, o cantitate considerabila de rachete, numarul lor fiind, printre altele, si cel mai mare pericol. Pentru ca, explica Kazianis, impotriva lor s-ar putea dovedi neputincioase chiar si cele mai performante sisteme americane antiracheta. E suficient ca, in caz de conflict, China sa puna la punct un atac masiv cu rachete pentru a neutraliza, practic, navele americane.

In plus, noteaza expertul militar, specialistii occidentali sunt preocupati de posibilitatea crearii de catre China a unei arme antisatelit, care sa fie utilizata impotriva aparatele plasate de SUA pe orbita Pamantului, distrugandu-le chiar in spatiu. Intrebarea care se ridica este daca armata SUA va fi capabila sa organizeze un contratac eficient lipsita fiind de sisteme moderne precum GPS, scrie Kazianis.