Potriviu unui memo depus de China in luna iunie la comitetul Natiunilor Unite pentru folosirea pasnica a spatiului cosmic, "Tiangong-1" ar urma sa intre in atmosfera Pamantului si sa dezintegreze total, la un moment dat, "intre noiembrie 2017 si aprilie 2018". Inginerul Bill Ailor crede insa ca sunt mari sanse ca aparatura de la bordul navei sa supravietuiasca acestei caderi infernale.

"Caldura provocata de frecarea cu aerul va distruge, treptat, diferitele straturi de protectie ale statiei. Daca sunt suficient de multe asemenea carcase, o mare parte a energiei va fi evacuata inainte ca obiectul sa cada, el nu se va incalzi si va ateriza la sol", a explicat expertul pentru publicatia mentionata.

Cand naveta americana Columbia s-a prabusit in 2003, provocand moartea echipajului sau, anchetatorii au gasit un ordinator situat la bordul aparatului si care le-a permis, ulterior, sa inteleaga ce s-a intamplat, de fapt. Nu se stie exact cnad si unde "Tiangong-1" va lovi Terra. Este foarte probabil sa fie in mare, avand in vedere ca oceaneel acopera aproape 71% din suprafata planetei noastre.

De altfel, exista un cimitir de deseuri spatiale in mijlocul Oceanului Pacific. In schimb, daca vreo bucata din nava va rani pe cineva sau va provoca daune, "China va fi responsabila", a precizat un purtator de cuvant al NASA. Lansat in septembrie 2011, statia orbitala a fost utilizata de China pentru a testa tehnologiile in curs de definitivare pentru lanarea unei statii spatiale locuite.