"Nu vom lăsa niciodată niciun popor, organizaţie sau partid politic să rupa vreo bucata din teritoriul chinez", a adaugat el vorbind la ceremonia organizata in Palatul Poporului cu vedere spre Piaţa Tiananmen. "Nimeni nu trebuie să sperecă vom înghiţi un fruct amar care ar afecta interesele suveranităţii noastre, securităţii noastre sau a dezvoltării noastre", a subliniat Xi Jinping.

Aceste declaraţii intervin în timp ce tensiunile persistă între armatele chineză şi indiană de peste o lună într-o zonă frontalieră contestată, pe un platou himalayan strategic situat la vest de Bhutan.

New Delhi a desfăşurat trupe pentru a întrerupe construirea de către China a unui drum care - potrivit Indiei - aduce atingere integrităţii sale teritoriale. Beijingul consideră că acest sector îi aparţine şi cere retragerea trupelor indiene. Cele două puteri asiatice s-au confruntat într-un scurt conflict frontalier în 1962.

Beijingul are probleme, de asemenea, cu ţările riverane Mării Chinei de Sud, a cărei suveranitate o revendică aproape în întregime. China revendică de asemenea suveranitatea asupra Taiwanului, guvernat separat de continent de la fuga guvernului naţionalist chinez din insulă în 1949. Beijing îşi rezervă dreptul de a folosi forţa dacă insula îşi proclamă independenţa în mod oficial.

Regimul comunist a avertizat în ultimele luni oponenţii săi din Hong Kong împotriva oricărei veleităţi de independenţă a fostei colonii britanice, restituită Chinei în 1997, mentioneaza agerpres.