Profesorul Alastair Lewis a efecutat un studiu, ale carui rezultate au demonstrat ca substantele folosite pentru aromatizarea lumanarilor si pentur odorizantele de camera se transforma, la contactul cu ozonul, in formaldehida.

Cercetatorile efectuate de cercetatorul britanic au aratat ca pericol este chiar si limonen, o substanta absolut inofensiva in stare normal. Pe langa aromatizarea diferitelor produse casnice, ea se mai foloseste ca adaos alimentar. Despre posibilitatea degenerarii limonenului in formaldehida, oamenii de stiinta stiu inca de la sfarsitul anilor 1980.

Dar folosirea tot mai frecventa a odorizantelor in incaperi a facut ca aceasta substanta se se acumuleze in interiorul caselor. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca, deocamdata, nimeni nu a analizat cu atentie efectele formaldehidei asupra starii de sanatate a omului. Se stie doar ca respectiva substanta poate provoca dureri in gat, lacrimarea ochilor si probleme nazale.

In acest context, oamenii de stiinta ii sfatuiesc pe consumatori sa fie mai atenti cu aromatizantele sau lumanarile parfumate folosite. Fie renunta defintiv la ele, fie aerisesc mai des camera si cresc plante de interior, care au capacitatea de a absorbi toxinele.