Guvernul italian a cerut Parlamentului să majoreze nivelului datoriei publice cu 20 de miliarde de euro pentru a acoperi costurile salvării Monte dei Paschi şi a altor bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare. Valoarea pachetului de salvare ar trebui să fie apropiată de 30 de miliarde de euro pentru rezolvarea problemei creditelor neperformante cu care se confruntă băncile italiene, a apreciat Paola Sabbione, analist la Deutsche Bank AG.

Săptămâna trecută, UniCredit SpA a anunţat că vrea să obţină 13 miliarde de euro în urma celei mai mari emisiuni de acţiuni din Italia, care va reprezenta un test semnificativ pentru sistemul bancar al ţării. Emisiunea de acţiuni, menită să majoreze capitalul, ar urma să fie lansată până în iunie, iar fondurile vor ajuta la scoaterea din bilanţ a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro. Banca speră că astfel îşi va majora profiturile şi dividendele până în 2019.

Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume care încă funcţionează, a lansat luni o majorare de capital de cinci miliarde de euro şi trebuie să obţină banii până la sfârşitul anului, altfel va fi intra în faliment. Dacă nu va reuşi să găsească investitori în sectorul privat, Guvernul de la Roma va fi forţat să intervină.

Surse guvernamentale au declarat că Executivul este gata să injecteze 15 miliarde de euro - mai puţin de un punct procentual din PIB - pentru BMPS şi alte bănci care se confruntă cu dificultăţi financiare. Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neplătite în valoare de 990 de miliarde de euro, fiind pe primul loc în zona euro, arată datele publicate recent de Banca Centrală Europeană.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante, moştenire a crizei financiare, reduce acordarea de noi împrumuturi şi afectează încrederea în sistemul bancar al unor state precum Italia, Cipru şi Grecia. Potrivit raportului BCE, cea mai mare problemă o are Italia, unde 14 bănci mari au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România, mentioneaza agerpres.