“Dacă tot ne place să spunem că nu ne vindem ţara, aş vrea să văd că românii nu-şi vând pământul. Este prima condiţie ca pământurile să nu fie vândute: să nu existe ofertă de vânzare”, a afirmat președintele în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor.

Soluția văzută de președinte astfel încât să se prevină scăparea de sub control chiar a producţiei agricole este crearea de către stat a unei agenții care să aibă dreptul de prim cumpărător atunci când proprietarii doresc să-şi vândă pământul. 
 
În opinia lui Băsescu, România trebuie să producă, în primul rând, pentru ea, ca să-și asigure nevoile de hrană a populației. 
 
“Nu ştiu câte autoturisme vom vinde peste o sută de ani pe pieţele externe, dar ştiu sigur că dacă va exista o marfă care se va vinde de-acum în o mie de ani, ea este hrana. Şi după ce ne rezolvăm prioritatea acoperirii nevoii de alimente a populaţiei României, trebuie să ne propunem să valorificăm potenţialul pe care România îl are prin export de hrană, dar nu neapărat grâu şi porumb”, a declarat șeful statului. 
 
El a mai spus că România are condiţii şi, printr-o strategie corectă, poate genera nu numai dezvoltarea producţiei agricole, ci poate genera şi o producţie alimentară, de industrie alimentară extrem de performantă.