"Tarile care detin tehnologii de varf, in special China si Rusia, considerate de Pentagon drept principalele provocari pentru fortele armate ale SUA, dezvolta sisteme de racheta cu raza lunga de actiune si capabile sa lanseze atacuri masive din mai multe puncte. Daca ele sunt manevrate de echipaje experimentate si in combinatie cu mijloace de detectare a tintelor pe mare, astfel de arme sunt in masura sa transforme un super-portavion intr-un adevarat sicriu plutitor pentru 2000 de marinari americani", sustine Kazianis.

Argumentandu-si punctul de vedere in paginile publicatiei The National Interest, autorul citeaza afirmatia analistului militar Jerry Hendrix, potrivit caruia China si Rusia dispun de rachete care pot distruge portavioane aflate la o distanta de 1.500 kilometri de tarm.

"US Navy a decis sa limiteze raza de actiune a avioanelor imbarcate la 800 de kilometri. Daca vrem sa atacam inamicul, aceste nave vor trebui deplasate in zone acoperite de rachete anti-portavioane. O solutie care constituie un pericol fizic pentru nave si pentru echipajul ei", afirma Hendrix.

"Daca nu vom echipa armata americana cu sisteme care permit atacuri de la mare departare, portavioanele vor deveni mult mai repede decat ne-am dori, epave plutitoare", a concluzionat Kazianis.