"Astăzi lansăm negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a declarat, pe un ton solemn, Michel Barnier, după ce a dat mâna cu omologul său britanic. In scurta sa interventie, francezul s-a aratat increzator ca dialogul va prilejui discuţii 'constructive', la aproape un an de la referendumul din iunie 2016, cand britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

"Obiectivul nostru este clar: vrem mai întâi să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit", a explicat el. "În primul rând pentru cetăţeni, dar şi pentru beneficiarii programelor europene", inclusiv în ceea ce priveşte chestiunea frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, a mai spus el.

"Începem aceste negocieri pe un ton pozitiv şi constructiv, hotărâţi să construim un parteneriat puternic şi special cu aliaţii noştri din UE", a declarat la rândul său Davis.

Negociatorii celor două părţi au convenit să rămână la data stabilită de 19 iunie pentru începerea discuţiilor, chiar dacă premierul britanic Theresa May porneşte de pe o poziţie slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, pe care le-a convocat în speranţa că îşi va consolida mandatul pentru aceste negocieri cu UE, scrie agerpres.