"Aceste obligaţii vor trebui definite în euro", iar plăţile vor putea fi eşalonate de-a lungul mai multor ani, potrivit textului publicat de site-ul de informaţii Politico.eu. La summitul UE de la Bruxelles, din 29 aprilie, liderii Celor 27 ar urma sa adopte "orientările" pentru negocierile cu Londra. Ulterior, la 22 mai, tarile membre vor aproba "directive" mai detaliate pentru aceste tratative, care vor debuta după alegerile parlamentare anticipate organizate la 8 iunie în Marea Britanie.

În documentul respectiv, supus atenţiei Celor 27 pentru a pregăti aceste "directive", Comisia detaliază în special chestiunea facturii pe care Londra va trebui să o plătească părăsind UE, care promite să fie unul dintre cele mai spinoase subiecte ale negocierilor pentru acordul de retragere. Nicio cifră oficială nu a fost publicată, dar, potrivit unui responsabil european cu rang înalt, Comisia vorbeste de 55 - 60 miliarde de euro.

Factura include contribuţiile deja promise pentru bugetul UE, dar şi pentru "toate instituţiile şi entităţile stabilite prin tratate, precum Banca Centrală Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, dar şi participarea Marii Britanii la fondurile (...) specifice", precum Fondul European de Dezvoltare şi Fondul pentru refugiaţii din Turcia, scrie agerpres.

"Marea Britanie va trebui să îşi asume achitarea costurilor (...) pentru mutarea agenţiilor sau altor entităţi ale Uniunii", ca Agenţia Europeană a Medicamentului sau Autoritatea Bancară Europeană, ambele cu sediul la Londra, se precizeaza in documentul respectiv. Documentul aminteşte că "prima prioritate" a UE este să obţină "garanţii pentru drepturile cetăţenilor", europeni stabiliţi în Regatul Unit, dar şi britanici locuind în Uniune.