Rapidcool, un proiect inovator susținut din fondurile de cercetare ale Uniunii Europene, își propune să reducă cheltuielile cu energia electrică ale comercianților de băuturi, precum și să protejeze mediul înconjurător. Rezultatul constă într-un consum redus de energie, o tehnologie de răcire rapidă, la costuri reduse, ce permite băuturilor preambalate să fie depozitate la temperaturi ambiante și mai apoi răcite rapid.  
   
În Europa, combinele frigorifice sau congelatoarele utilizate în scop comercial au un consum estimat de electricitate de 85 TWh pe an, echivalentul necesar pentru a alimenta peste 20 de milioane de gospodării.
Economia în ceea ce privește costurile cu electricitatea pentru fiecare frigider este de 832 de euro pe an comparativ cu dispozitivele de răcire deschise și de 219 euro în comparație cu dispozitivele cu ușă de sticlă (având în vedere un cost al electricității de 0,20 de euro/kWh). 

„Finanțarea din partea UE ne-a permis să dezvoltăm Rapidcool ca pe un instrument de înlocuire a echipamentelor deja existente, costisitoare și cu un consum crescut de energie, cum ar fi frigiderele deschise, cu mai multe rafturi și frigiderele pentru băuturi. Suntem mândri să putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin dezvoltarea unei tehnologii ce promovează ecologia și suntem nerăbdători să continuăm dezvoltarea acestui produs atât pentru utilizarea sa în scop comercial, cât și casnic. Ne-am bucurat de un interes crescut din partea Asiei și Americii de Nord, iar acum dorim să aducem această nouă tehnologie în atenția rețelelor de producători și distribuitori din Europa.” , declara Kelvin Hall, fondator al Enviro-Cool (UK) Limited.    

Numeroase companii multinaționale importante au încercat de ani de zile să descopere o tehnologie de răcire rapidă a băuturilor răcoritoare, însă niciuna nu a reușit să atingă rezultatele obținute de Rapidcool. Conceptul Rapidcool a fost dezvoltat de compania britanică Enviro-Cool (UK) Limited, care a primit o finanțare de 903.000 de euro pentru dezvoltarea acestuia pentru producția la nivel comercial. Rezultatul este o tehnologie de vârf care atinge eficiență energetică și timpi de răcire ultra rapizi.    

Michael Jennings, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, responsabil pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Acesta este un produs care va ajuta la realizarea de economii financiare, va proteja mediul înconjurător și va crea locuri de muncă. Comisia s-a angajat să acorde și mai multe fonduri europene pentru proiectele care pot cu adevărat să facă o diferență în viețile oamenilor.”

Cum funcționează
Rapidcool se concentrează pe răcirea unor cantități mici, oricând e nevoie, nemaifiind astfel nevoie de a avea dispozitive mari de răcire care să păstreze stocuri întregi și care sunt nevoite să funcționeze încontinuu pentru a putea furniza băuturi reci la ora deschiderii. Pentru a răci băuturile în cel mai rapid mod cu putință fără ca suprafața să înghețe înainte ca interiorul să se răcească, este nevoie ca lichidul să fie amestecat eficient. Cheia tehnologiei folosite de Rapidcool, deja patentată cu numele de V-tex, este modul în care băutura este agitată fără a se revărsa la dechidere.

Deși proiectată să funcționeze ca o unitate de sine stătătoare, camera de răcire poate fi integrată în răcitoarele cu autoservire. Acest lucru s-a dovedit a fi o reală inovație și ar putea înlocui majoritatea, dacă nu chiar toate dispozitivele de răcire deschise folosite în lume.

Ce urmează?
Partenerii din proiect au semnat înțelegeri cu două companii globale, cu cifre de afaceri de miliarde de euro din domeniul distribuției de băuturi și al producției de electrocasnice. Inginerii care au proiectat Rapidcool au creat recent un braț robotizat care urmează să fie adăugat unității principale, astfel încât livrarea băuturii să se facă automatizat. Consumatorii vor putea testa tehnologia într-un supermarket din Olanda, la sfârșitul lui octombrie.

Este în curs de dezvoltare o gamă de produse asociate, care se adresează consumatorilor casnici, precum și uzului comercial/retail. Aceste produse vor putea fi utilizate acasă, la locul de muncă, în baruri, restaurante sau hoteluri, și pot răci o gamă variată de băuturi, de la doze de 150 ml până la sticle de vin de 750 ml.