Bulgaria va introduce cărţi de identitate cu date biometrice, noile documente urmând să permită trecerea prin porţile electronice pe aeroporturile din Uniunea Europeană, a anunţat ministrul adjunct de interne Krasimir Ţipov, citat de novinite.com.

Guvernul bulgar a decis în noiembrie 2015 trecerea la un sistem centralizat de emitere a documentelor de identitate (cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere), în scopul de a creşte securitatea şi a reduce costurile implicate.

Actualul sistem descentralizat de emitere a documentelor de identitate bulgare, operat de Ministerul de Interne în 30 de centre din ţară, va înceta la sfârşitul lui 2016.

Costurile totale ale introducerii sistemului centralizat de identificare electronică sunt estimate la 480 milioane de leva (240 milioane de euro), fără TVA, finanţate prin Programul Operaţional 'Bună guvernare şi finanţarea securităţii interne' al Uniunii Europene.

Se prevede ca noul sistem să începe să funcţioneze la finele lui 2017 sau la începutul anului următor, precizeaza agerpres.