Pe fondul tensiunilor din peninsula coreeana, expertii americani sunt de parere ca, daca Phenianul ar indrazni sa declanseze un razboi si sa lanseze o racheta balistica, Statele Unite o vor putea dobori deasupra Rusiei. Scenariu evocat de Lori Robinson, prima femeie general citata de revista de specialitate Defense One.

Eventualitate confirmata de Joshua Pollack, expert la Institutul de studii internationale din Middlebury, in opinia caruia pentru a efectua interceptarea rachetei, dar si pentru a asigura securitatea coastei de vest a SUA, racheta ar trebui doborata de mijloacele americane in regiunea rusa din Extremul Orient.

Coreea de Nord a declarat recent ca a incheiat pregatirile in vederea lansarii unui atac asupra insulei Guam, teritoriu care gazduieste, in Pacific, baza aeriana americana Anderson si baza navala Apra Harbor.

In replica, bombardierele americane au survolat o parte a coastei orientale a Coreii de Nord, manevra interpretata drept un mesaj adresat liderilor nord-coreeni, care ar trebui sa inteleaga faptul ca Washingtonul dispune de "numeroase optiuni militare".