In context, Mujenko a subliniat ca sesiunea de negocieri s-a incheiat. Ramane ca Washingtonul sa ia o decizie. Pana acum, Statele Unite au furnizat Ucrainei armament neletal, inclusiv avioane de recunoastere fara pilot Raven, dispozitive de vedere pe timp de noapte, radare de artilerie, SUV-uri blindate, dar si din cele obisnuite marca Hummer.

La inceputul lunii august, cotodianul american The Wall Street Journal afirma, citand surse, ca Pentagonul a elaborat un plan vizand livrarea catre Ucraina de armament defensiv. Potrivit publicatiei, se prevede, printre altele, furnizarea de rachete antitanc, posibil Javelin si sisteme de aparare aeriane.

Intrebat in legatura cu posibilitatea desfasurarii de trupe de mentinere a pacii in estul Ucrainei, Mujenko a declarat ca, practic, acest lucru este imposibil de realizat prin Consiliul de securitate al ONU, unde Rusia, in calitate de membru permanent, se va opune adoptarii  unei rezolutii in acest sens.

Oricum, a adaugat oficialul de la Kiev, armata ucraineana va fi pregatita sa rezolve prin forta chestiunea Donbasului cand va dispune de echipamentul si armamentul necesar. Dar, a adaugat Mujenko, nu acelasi lucru se poate spune despre societatea ucraineana. Potrivit estimarilor militarilor, in cazul unei operatiuni de 10 zile cu folosirea aviatiei de lupta, Ucraina ar pierder intre 10.000 si 20.000 de oameni, inclusiv 3.000 de morti.