Ksenia Sobciak este, fara indoiala, o personalitate cunoscuta in Rusia.Tanara, frumoasa, cu o situatie financiara satisfacatoare, fiica fostului primar al Sankt-Petersburgului, om influent la timpul sau, se bucura de admiratia tinerilor, dar si a celor trecuti de prima generatie si care admira la ea tenacitatea si curajul.

Nu a cochetat niciodata cu politica, desi a iesit de nenumarate ori in strada, marsaluind pe strazile Moscovei alaturi de multimea nemultumita de regimul lui Vladimir Putin. A fost chiar bruscata de fortele de ordine. In ultimii doi-trei ani insa, a evitat sa iasa astfel in evidenta.

Ce sanse are Sobciak in alegeri? Nu, in nici un caz nu poate fi o amenintare la adresa lui Putin, in cazul in care acesta se decide pentru inca un mandat. In schimb, poate atrage electoratul lui Aleksei Navalnyi, cel mai cunoscut opozant rus, omul care isi petrece timpul fie dupa gratii, fie in arest la domiciliu sau control judiciar.

Expertii rusi afirma ca Navalnyi nu va reusi, anul viitor, sa castige singur alegerile prezidentiale. Kremlinul se tema ca lucrurile s-ar putea schimba insa radical, daca Navalnyi ar beneficia de ajutor din afara. Pe de alta parte, inscrierea lui in cursa pentru sefia tarii ar putea antrena, tot cu sustinerea strainatatii, ample demonstratii in intreaga tara, ceea ce nu convine, desigur, puterii. In acest context intervine decizia lui Sobciak. 

Ce spun analistii

"In cazul in care Ksenia va critica puterea si ii va indemna pe toti sa voteze cu ea, Kremlinului nu ii va conveni un astfel de discurs", crede politicianul Irina Hakamada, fost candidat la presedintia tarii in alegerile din 2004. Mihail Kasianov considera, la randul sau, ca Sobciak "dispune de o echipa capabila sa stranga numarul de semnaturi necesare, respectiv 300.000".

"Sobciak poate strange pana la 10% din voturi, pentru ca exista "o nisa pentru un candidat nou, fara legatura cu personajele de care s-au plictisit toti", a comentat, in alta ordine de idei, analistul Evgheni Mincenko. In opinia lui Lev Gudkov, "o femeie candidat poate ademeni electoratul cu chestiuni sociale, legate de sanatate, educatie sau medicina, dar nu poate intra in sfera militara, de care oricum populatia s-a cam saturat".

Ce crede Ksenia Sobciak?

1. Despre Vladimir Putin "Nu ma consider cu nimic datoare fata de Putin, pentru ca, personal, nu i-am cerut nimic si nu am primit nimic. In schimb, ma consider datoare fata de Putin pentru ca, la timpul respectiv, l-a ajutat pe tatal meu intr-un moment dificil".

2. Despre criza valutara. "Toti intra in panica, desi nimic infiorator nu se va intampla. Pur si simplu, incet dar sigur, vor deveni un fel de Cuba printre nameti. Voi continua sa conduc aceeasi masina A8, dar voi folosi piese de schimb de la Jiguli, pentru a cheltui mai putin".

3. Despre sanctiuni. "Occidentul ar vrea sa-i pedepseasca pe oligarhii care au furat cat au putut, dar, in realitate, ne-a pedepsit pe noi toti".

4. Despre viata politica. "Nu stiu ce se discuta prin cabinetele de la varful puterii. Chiar nu stiu, dar urmaresc evolutia vietii politice. Iar diagnosticul meu este unul singur - E jalnic! Un mare rahat este politica noastra, Domnilor! Plictisitor si Oribil".

5. Despre putere. "Puterea nu este un fluturas de badmington, care poate fi pasat de la un jucator la altul. Esential este sa influentezi asupra puterii, nu sa lupti pentru putere... Opozitia din ziua de azi lupta pentru aceasta putere, dar devenind putere nu prea poate schimba mare lucru. Numai daca noi, societatea civila, vom incepe sa exercitam presiuni asupra acestei puteri, vom putea schimba ceea ce se intampla".