Anul trecut, Uniunea Europeana s-a impacientat in legatura cu iesirea Greciei din zona euro, recent unii au inceput sa vorbeasca despre o inevitabila retragere a Marii Britanii din UE, iar acum la orizont se contureaza alt pericol - "plecarea: cancelarului german, scrie Business Insider.

"Pentru prima data in ultimul deceniu, viitorul Angelei Merkel este sub semnul intrebarii. In opinia noastra, cancelarul poate rezolva cu succes alt test al capacitatii sale de a conduce lucrurile, deschizandu-si, astfel, calea catre un al patrulea mandat. Dar teama noastra este ca Merkel s-ar putea retrage inainte de alegerile din 2017, ceea ce ar putea constitu un risc politic real de destabilizare a Uniunii Europene, cu efec inevitabl asupra pietelor financiare", afirma publicatia.

Angela Merkel este, cu siguranta, cel mai puternic lider european de la inceputul crizei economice, ea s-a aflat in "prima linie" in procesul de reglementare a crizei elene si a negocierilor de la Minsk legate de conflictul din Ucraina, crede autorul articolului.

Dar decizia de a primi refugiati din Orientul Mijlociu s-a dovedit extrem de nepopulara atat in Germania, cat si in restul Europei. Ratingurile cancelarului au scazut la 49% in noiembrie comparativ cu 67% in august anul trecut. Alta lovitura data pozitiilor lui Merkel au fost incidentele din noaptea de Anul Nou, de la Koln, unde mai multe femei au fost atacate, se presupune, de refugiati.

"Criza refugiatilor are puterea de a destabiliza UE mult mai mult decat eventuala iesire a Greciei din zona euro. Intrebarea este daca aceasta noua criza poate distruge un politician european, care a depus toate eforturile pentru rezolvarea ei?", se intreaga retoric semnatarul materialului.