In prezent, cea mai apropiata de Pamant gaura neagra se afla la o distanta de 7.800 ani lumina. Chiar daca oamenii de stiinta nu cunosc inca toate caracteristicile gaurilor negre, Pimbbal a decis sa analizeze cateva variante de evolutie a evenimentelor in cazul in care Pamantul s-ar apropia de un astfel de fenomen spatial.

In opinia cercetatorului britanic, intr-o astfel de situatie, Terra ar fi atrasa in directia obiectului gravitational, in special cu partea direct expusa. Pimbbal este de parere ca Pamantul ar putea fi rupt in bucati, pentru ca asupra unei parti a lui va actiona un camp gravitational mult mai puternic.

Daca gaura neagra se va afla in centrul unui quasar, un nucleu galactic activ îndepărtat, care emite enorme cantități de energie, radiatia materiei acestuia ar putea distruge Terra inainte ca planeta albastra sa ajunga in vecinatatea campului gravitational.

Alt treilea scenariu analizat de Pimbbal presupune ca gaura neagra creaza o holograma a Terrei. Varianta posibil in cazul in care Pamantul ar nimeri intr-o graura neagra hipermasiva. Cercetatorul crede ca, o perioada oamenii nici nu vor realiza ca ei sunt atrasi de gaura neagra. Teoretic, locuitorii Terrai ar putea chiar observa obiectele inghitite de gaura neagra.