Cauzele insomniei sunt emotiile puternice, oboseala psihica, stresul, efeorturile intelectuale sau unele boli, cum ar fi astmul, febra cauzata de diverse afectiuni, bolile cardiace. 

Tipuri de insomnie

'insomnia de la inceputul noptii - insomniacii acuza dificultati in a adormi, se culca tarziu, fiind siguri ca nu vor putea adormi. Stresul ca nu vor putea dormi ii tine treji, iar cand sunt gata sa atipeasca se trezesc si readorm cu greu. ' insomnia de la miezul noptii - adorm atunci cand se culca, dar se trezesc la ora 2-3 dimineata si nu mai pot dormi. De o asemenea forma a bolii sufera, de obicei, persoanele depresive. ' insomnia cronica - aceasta persista o perioada indelungata, afectand grav ritmul de viata si activitate, omul este somnolent in timpul zilei, sufera de tulburari de atentie, memorie, e iritabil, consuma mult ceai negru sau cafea din dorinta de a se mentine in forma. Astfel, se intra intr-un cerc vicios si insomnia devine cronica. 

Cauzele insomniei

' de mediu - schimbarea modului de viata, o calatorie, un decalaj de fus orar, o vacanta la o mare altitudine, o activitate obositoare; ' psihologice - stresul, grijile profesionale sau familiale, pierderea unei persoane dragi, un divort, nemultumiri de diverse genuri; ' patologice - dureri de oase, musculare, diverse boli, depresie, tulburari neuro-psihice; ' viata dezordonata - cine prea copioase, activitati intelectuale sau sportive dupa ora 17.00. 

Cum o eviti

' adopta un regim de viata sanatos ' ia mese usoare ' evita activitati surescitante seara ' consuma mai putina cafea, alcool, ceai, bauturi cu cofeina, precum si vitamina C ' pastreaza o temperatura potrivita in dormitor ' bea un pahar de lapte cald cu jumatate de ora inainte de culcare ' nu incerca sa adormi uitandu-te la televizor. 

Activitati relaxante

Specialistii recomanda celor cu tulburari de somn sa incerce sa aiba seri linistite, cu activitati relaxante, cum ar fi lectura, auditii muzicale, vizionarea unui film. In niciun caz cei care sufera de insomnie nu trebuie sa se culce prea devreme, incercand sa adoarma cu orice pret. Daca nu adorm in prima jumatate de ora, ar fi mai bine sa se ridice din pat, sa mearga in alta camera, sa citeasca o carte, dupa care, cand se vor simti relaxati, sa mearga din nou la culcare. La fel vor proceda si cei care se trezesc in cursul noptii. In plus, aceste persoane nu trebuie sa doarma in cursul zilei, o siesta de 20 de minute fiindu-le absolut suficienta. 

 

Nu lua somnifere, bea ceaiuri

Somniferele sunt contraindicate pentru ca vor duce la un dezechilibru al somnului si asa fragil. In prezent, majoritatea medicilor recomanda doar calmante usoare, dar si acestea pentru perioade scurte de timp. Chiar daca se ajunge la prescrierea somniferelor, durata trebuie sa fie de doar cateva zile, pentru a se evita fenomenul de dependenta. Ar fi de preferat leacurile naturiste, pentru ca ceaiurile nu au efecte secundare, sunt ieftine si usor de preparat.

' ceai de ciubotica cucului - 25 g de flori la o cana de apa clocotita. Se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi, ultima inainte cu 30 de minute inainte de culcare;

' infuzie de mac - 1 lingurita de planta la o cana de apa clocotita - 1-2 linguri inainte de culcare cu 30 de minute;

' ceaiul de tei - infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere.