Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de stat, Heatther Nauert, motivele incidentului nu sunt cunoscute, dar unele dintre victime prezinta traumatisme cerebrale, iar doua persoane acuza pierderea auzului. Sunt afectiuni care ii impiedica pe respectivii sa revina la munca. Au fost afectata, in egala masura, membrii familiilor de diplomati, dar nu copii.

Principalele simptome observate sunt starile de voma, dureri de cap si pierderi de auz. In general, "atacurile" s-au produs noaptea, intre noiebmbrie 2016 si primavara acestui an. Victimele au relatat ca au auzit zgomote ciudate care i-au dus cu ganduri la bazaitul unor insecte sau harsaitul  a doua bucati de metal.

Comentand aceste informatii, publicatia rusa Vzgliad s-a intrebat de ce ar recurge cubanezii la o violenta atat de sofisticata? In schimb, scrie sursa mentionata, americanii au devansat multe alte tari in metarie de arme acustice non letale: ele emit ultrasunele provocand o stare de anxietate, de panica si senzatie de durere.

Incercand un raspuns la intrebarea ce s-ar putea ascunde in spatele acestei nefericite intamplari, autorul articolului din Vzgliad exclude din start o eventuala vinovatie a Cubei. "O ipoteza lipsita de orice logica", afirma jurnalistul rus. In acelasi timp, el este de parere ca intreaga poveste ar putea fi folosita, la un moment dat, impotriva Kremlinului. Mai concret, continua sursa citata, Moscova si-ar fi intins tentacolele pentru a deteriora relatiile dintre Havana si Washington, evident nemultumita de normalizarea acestor legaturi. Dincolo de absurditatea unui astfel de scenariu, este total neclar la ce i-ar fi folosit Rusiei o astfel de manevra pe cat de riscanta, pe atat de inutila, concluzioneaza publicatia.