Bilanţul victimelor a fost confirmat şi de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto, după o reuniune a Centrului Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor. Zece persoane au murit în statul Oaxaca, alte trei în Chiapas şi două în Tabasco.

Pe Twitter, preşedintele Enrique Pena Nieto a spus că seismul produs noaptea trecută pe coasta sud-vestică a Mexicului a fost cel mai puternic cutremur de pământ înregistrat în această ţară în ultimul secol. El a evocat, de asemenea, importante pagube materiale. Printre altele, un milion de persoane au rămas fără electricitate, alimentarea cu energie fiind insa restabilită în cateva ore pentru 800.000 dintre ele.

Au fost înregistrate deja 62 de replici ale seismului şi este posibil ca una dintre replicile viitoare să aibă o magnitudine de până la 7,2. Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri, şi au determinat autorităţile locale să emită o alertă de tsunami.

Pacific Tsunami Warning Center a anunţat că valuri cu înălţimea de 1 metru (peste nivelul mediu al mareelor) au fost măsurate lângă Salina Cruz. Valuri mai mici au fost observate în apropiere de alte regiuni de coastă sau în larg, unde au fost măsurate cu ajutorul unor balize.

Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică. În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico şi a făcut peste 10.000 de victime.După acea tragedie, autorităţile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcţiilor de clădiri şi au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasaţi în regiunile de coastă, mentioneaza agerpres..