Presedintele Vladimir Putin a declarat zilele trecute ca operatiunea aeriana angajata de Rusia in Siria a costat aproximativ 464 milioane de dolari. E mult sau putin? Pentru o tara in declin economic, asa cum este Rusia supusa sanctiunilor internationale, e mult. Totusi, comparativ cu factura altor operatiuni militare, e modest.

1. Razboiul impotriva terorismului (Irak, Afganistan): intre 1.000 si 6.000 miliarde de dolari, potrivit diferitelor estimari.

Dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, presedintele George W. Bush a declarat razboi terorismului, angajand operatiuni in Afganistan, Irak, Pakistan, Somalia, Yemen, Indonezia si Philipine. In 2010, serviciul de specialitate al Congresului SUA a evoluat costurile acestor actiuni la 1.147 miliarde de dolari, suma in care nu au intrat insa cheltuielile medicale, de reabilitare a militarilor raniti, valoarea pensiilor de invaliditate, etc.

Expertii Universitatii Harvard au efectuat un nou calcul, ajungand la concluzia ca razboaiele din Irak si Afganistan au costat intre 4.000 si 6.000 miliarde de dolari, ceea ce face din razboiul impotriva terorismului cel mai costisitor conflict din istoria Statelor Unite. In 2015, analistii National Priorities Project au stabilit ca in fiecare ora americanii cheltuiesc 4 milioane de dolari pentru operatiunea din Afganistan, unde, printre altele, Pentagonul a construit cea mai scumpa benzinarie din lume (43 milioane de dolari), pentru a demonstra importanta gazului lichefiat pentru alimentarea autoturismelor.

2. Razboiul din Vietnam - 738 miliarde dolari.

In 1965, SUA a lansat Rolling Thunder - cea mai lunga campanie aeriana de bombardamente dupa al doilea Razboi mondial, operatiune care a inghitit 900 de milioane de dolari. La campania din Vietnam au participat aproximativ 550.000 de soldati americani. Un razboi care a durat opt ani si care a costat 738 de miliarde de dolari si a facut 58.000 de victime.

Despre acest razboi au fost realizate peste 500 de filme.

3. Operatiunea din Coreea de Nord - 341 miliarde de dolari

In 25 iunie 1950, trupele nord-coreene au trecut paralela 38 si au pornit o ofensiva impotriva Coreei de Sud. In aceeasi zi, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat propunerea SUA de a acorda ajutor militar sud-coreenilor. Razboiul astfel declansat, in care s-a implicat si China, a durat trei ani. Practic, el s-a incheiat cu semnarea in 1953 a unui acord de incetare a focului, dar un tratat de pace nu exista nici in ziua de astazi.

Unul dintre cele mai incrancenate momente ale acestui razboi a fost batalia pentru Daegu, in cadrul careia sute de bombardiere B-29 au aruncat peste 3.150 de bombe. Implicarea in acest conflict a costat Washingtonul 341 miliarde de dolari.

4. Operatiunea Furtuna in desert - 102 miliarde dolari

Razboiul din Orientul Mijlociu din 1990-1991 poate fi considerat unul dintre cele mai scurte conflicte militare din istoria SUA. Operatiunea coalitiei de forte multinationale in fruncte cu Statele Unite a durat 42 de zile si a permis eliberarea Kuweitului de trupele irakiene. Potrivit raportului elaborat de expertii Congresului SUA, operatiunea Desert Strike a costat 102 miliarde de dolari si viata a 298 de oameni.

5. Operatiunea NATO in Iugoslavia - 43 miliarde de dolari

Razboiul din Kosovo s-a incheiat cu operatiunea Allied Force, angajata de NATO si care a durat 78 de zile. Aviata militara a Aliantei Nord-Atlantice a vizat cu precadere obiectivele militare si infrastructura civila a fostei Iugoslabii. Potrivit jurnalistilor de la BBC si a expertilor britanici dela revista Jane's, bombardamentele au costat aproximativ 43 de miliarde de dolari.

Au fost lansate peste 23.000 de bombe, fiind distrusa aproape jumatate din capacitatile industriale ale Iugoslaviei. Daunele totale au fost estimate de analistii britanici la 1 miliard de dolari si la 29,3 miliarde de dolari de specialisti sarbi.