Nu greseste numai cel ce nu face nimic. Deci nu e nimic extraordinar faptul ca servicile americane, in primul rand CIA, atrag privirile tuturor si atentia generala mai ales cand sunt implicate in scandaluri. Trebuie spus ca CIA nu este nici cea mai mare, nici cea mai finantata institutie care are drept misiunea apararea securitatii SUA.

Astfel, Agentia pentru securitate nationale (NSA) dispune de aproape trei ori mai multi colaboratori in intreaga lume, dar si de un buget mult mai substantial pentru achizitionarea celor trebuincioase, inclusiv aparatura costisitoare. Mai multi angajati au, de asemenea, FBI si serviciul de spional al armatei SUA. Cu toate acestea, de CIA sunt legate cele mai secrete misiuni in interesele SUA.

In cele sapte decenii care s-au scurs de la infiintare, CIA a dobandit, fara obtinut, fara indoiala, rezultate notabile. Dar, asa se intampla, ca opinia publica nu afla, de regula, de reusite, ci mai degraba despre esecuri, transformare, frecvent, in scandaluri. Iata cateva dintre nereusitele CIA.

Bomba atomica sovietica in 1949

Despre explozia primei bombe atomice a sovieticilor, la 29 august 1949, CIA nu a stiut nimic pana in ulitma clipa. Numai dupa patru zile agentii americani au strans de pe coasta sovietica a Pacificului particule radioactive, care confirmau detonarea unei bombe atomice. Si numai dupa trei saptamani, presedintele Truman a declarat ca Uniunea Sovietica a pus capat monopului detinut de SUA in domeniul armamentului nuclear.

Rachetele cu raza medie de actiune din Cuba, in 1962

Agentii CIA au fost luati prin surprindere de vestea privind desfasurarea pe teritoriul Cubei a rachetelor sovietice cu raza medie de actiuni si echipate cu focoase nucleare. Dovezile au fost descoperite intamplator in 15 octombrie 1962, la descifrarea unor date adunate de avionul-spion U-2.

Revolutia islamica din Iran, 1979

Cu cateva luni inainte de Revolutia islamica din Iran, filiala din Teheran a CIA considera ca regimul sahului nu este amenintat de nimic, oricum nu in urmatorii zece ani. Iar cand fundamentalistii au preluat puterea, seful CIA de la acea data, Stansfield Turner, a spus doar atat: "Am dormit tot timpul".

Prabusirea "blocului estic", 1989

Destramarea "blocului estic" si revolutiile pasnice din Germania de Est si Cehoslovacia a fost pentru CIA o surpriza, afirma Die Welt. Se poate spune chiar ca informatiile transmise de CNN au fost chiar mai cuprinzatoare decat rapoartele serviciilor secrete.

Atentatele de la 11 septembrie 2001

In general, CIA dispunea de informatii legate de pregatirea atentatelor teroriste din 11 septembrie, de la New York si Washington pentru a le preveni. Dar nimeni nu a stiut sa puna totul cap la cap, pentru a crea intreg tabloul. Dupa atac, totul s-a facut rapid, ceea ce a alimentat numeroase teorii ale conspiratiei.