Aprobarea este condiţionată de vânzarea unei părţi importante din actualele afaceri cu pesticide ale ChemChina's, precum şi a unei părţi din activităţile în domeniul pesticidelor ale Syngenta, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager. Tranzacţia fusese aprobată şi de autorităţile de reglementare din SUA şi din China.

"Este important pentru fermierii din UE - şi în ultimă instanţă pentru consumatori - să existe o concurenţă eficientă pe piaţa pesticidelor şi după achiziţionarea Syngenta de către ChemChina", a afirmat Vestager.

Aceasta este a treia megafuziune în rândul giganţilor din domeniul agribusiness. În 27 martie, Comisia Europeană a aprobat fuziunea dintre giganţii americani din domeniul chimiei Dow Chemical şi DuPont, operaţiune în urma căreia ar urma să ia naştere un mastodont cu o capitalizare bursieră de 130 de miliarde de dolari. Revizuirea de către UE a celei de-a treia fuziuni, preluarea de către grupul german Bayer a companiei americane Monsanto, înregistrează progrese, scrie agerpres.

Tranzacţia este cel mai recent exemplu al strategiei firmelor chineze, care caută să-şi îmbunătăţească tehnologia şi expertiza prin achiziţii externe. Pentru ChemChina, tranzacţia vine după achiziţionarea, în 2015, a producătorului italian de anvelope Pirelli SpA, pentru 7,1 miliarde de euro.