In plus, agentia spatiala a Chinei cauta solutia unei probleme cu care se confrunta uneori si Hubble: de fiecare data cand observatorul cosmic necesita reparatii sau lucrari de intretinere, NASA trebuie sa trimita un robot specializat.

In cazul telescopului chinez, o astfel de problema va disparea, pentru ca aparatul va fi plasat la o anumita distanta de statia spatiala Tiangong, iar cand va avea nevoie de o revizie, el se va cupla singur la laboratorul cosmic. In orice caz, asta vor autorii proiectului.

Deocamdata, data lansarii telescopului nu a fost dezvaluita, dar, dupa toate probabilitatile, evenimentul nu se va produce mai devreme de anul 2020: aparatul Tiangong-2, conceput pentru trei persoane si capabil sa ofere echipajului conditii optime de viata pentru 20 de zile, va pleca spre orbita in cursul acestui an.

Iar Tiangong-3, care va furniza echipajului toate cele necesara timp de 40 de zile nu va ajunge in spatiu decat undeva in jurul anului 2020. Daca planurile chinezilor vor deveni realitate, va fi un mare progres in stiinta. Pentru viitorul telescop va avea nevoie de aproape 10 ani pentru a cuprinde 40% din spatiul cosmic cu o precizie cel putin egala cu cea a Hubble.