Tata Steel a demarat anul trecut negocieri cu Thyssenkrupp şi alte companii în vederea înfiinţării unei societăţi mixte a operaţiunilor lor europene din domeniul oţelului, ca parte a strategiei de majorare a profitabilităţii. În prezent, piaţa europeană a oţelului este afectată de supracapacitatea de producţie şi de cererea redusă, scrie agerpres.

"Orice posibilă societate mixtă va trebui să se bazeze pe un plan convingător de afaceri, cu sinergiile corespunzătoare", afirma, în ianuarie, directorul general al Thyssenkrupp, Heinrich Hiesinger. Principala temere a IG Metall este că societatea mixtă din care va face parte Tata Steel ar putea determina în cele din urmă grupul Thyssenkrupp să renunţe complet la afacerile din domeniul oţelului, a declarat Wilhelm Segerath, care este şi membru al comitetului de conducere al sindicatului.

Dacă va avea loc consolidarea, Thyssenkrupp va rămâne coproprietar al divizie de oţel, a explicat purtătorul de cuvânt Robin Zimmermann.

Grupul industrial german ThyssenKrupp AG a anunţat luni că intenţionează să-şi scadă costurile cu 500 de milioane de euro în următorii trei ani la divizia de oţel, care ar putea fuziona cu operaţiunile europene ale Tata Steel. Guenter Back, şeful consiliului angajaţilor de la divizia de oţel a Thyssenkrupp, a declarat că închiderea imediată a celor două facilităţi de producţie din oraşele germane Bochum şi Duisburg va duce la concedierea a 350 de angajaţi.

Reprezentanţii sindicatelor au anunţat că se opun unor noi măsuri de restructurare până când nu vor exista clarificări în privinţa posibilei fuziuni cu Tata Steel Europe. Negocierile pe acest subiect au început în iulie. ThyssenKrupp, prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, îşi extinde diviziile de ascensoare, bunuri şi componente industriale datorită preţului scăzut al oţelului.