Vitol Group a facut o oferta de 192 de milioane de dolari cash pentru a prelua compania canadiana Sterling Resources, ce detine drepturi de explorare in perimetrele Midia si Pelican de pe platoul continental romanesc al Marii Negre. Firma este unul dintre cei mai mari traderi de petrol, gaze, electricitate, carbune, metale industriale si zahar din lume. Inregistrata in Olanda, Vitol deruleaza afaceri de aproape 200 miliarde de dolari anual fiind foarte cunoscuta pe plan mondial. Are reprezentante in peste 20 de state. 

In Romania nu exista inca o subsidiara insa din 2004 tot comercializeaza produse petroliere in special prin Bursa Romana de Marfuri. De la finele lui 2011, Vitol este prezenta si pe bursa de electricitate OPCOM, actionand pe piata en-detail. Posibila prezenta in Marea Neagra a Vitol nu ar reprezenta o premiera pentru grup pentru ca deja a inceput prospectiuni in Africa, conform Reuters. 

Renumele Vitol a avut de suferit in urma cu trei ani atunci cand a fost singura compania care a cumparat petrol libian de la opozantii lui Muammar Gadhafi, inainte ca acesta sa fie daramant de la putere. A fost o miscare prin care balanta financiara a grupului a fost echilibrata dupa o amenda incasata pe motiv ca a mituit niste oficiali irakieni de pe timpul lui Saddam Hussein in timpul derularii asa-zisului program "Hrana pentru alimente".