Se stie ca, de-a lungul existentei sale, planeta noastra a inregistrat cel putin sase extinctii in masa. Se spune, printre altele, ca dinozaurii au disparut dupa ce un urias asterorid s-a prabusit in regiunea Peninsulei Yucatan. In acest context, cercetatorii s-au intrebat deseori daca omenirea poate rezista unor cataclisme naturale, precum schimbarile climatice, razboi nuclear sau coliziunea cu un bolid spatial.

Pentru a determina limitele supravietuirii diferitelor forme de viata de pe Pamant, oamenii de stiinta au supus la diferite incercari acestei mici vietati numite tardigrade. Astfel, numeroase experimente, efectuate atat pe Terra, cat si in spatiu au demonstrat ca aceste vietati marine sunt capabile sa rezista pret de cateva minute la o temperatura apropiata de zero absolut (-272 grade Celsius) sau la plus 150 de grade.

La minus 20 de grade, ele pot exista zeci de ani, simtindu-se bine inclusiv la diferite presiuni, de la zero la 1200 de atmosfere, sau la o zona de radiatii de 6200 gray. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca tardigradele pot trai fara apa si mancare timp de 30 de ani. "Am vrut sa aflam ce cataclisme sunt in stare sa ucida aceste animale. Ce ar trebui sa se intample pentru a distruge tot ce este viu pe planeta noastra?", a explicat David Sloan, de la Universitatea Oxford. 

"Cel mai simplu raspuns: ar trebui sa se evapore toate oceanele si marile lumii. Acest lucru s-ar putea intampla in cazul prabusirii unui asteroid, a exploziei unei supernova sau a unei explozii de raze gamma", a continuat cercetatorul, subliniind ca, si in aceste conditii, micile animalute ar supravietui.

"Tinand cont de toate rezultatele testelor si experiementelor noastra, am ajuns la concluzia ca tardigradele vor trai pana la sfarsitul lumii, adica pana cand Soarele se va extinde, fenomen care va incepe peste un miliard de ani!.