Ingrediente: 500 g carne cu oase de curcan (găină, raţă sau gâscă), 200 g zarzavat (morcov, pătrunjel, ţelină), o ceapă mijlocie, o lingură de orez, 1/2 l zeamă de varză, un gălbenus, 100 ml smântână sau iaurt, sare, leustean.

Preparare: Carnea tăiată bucăţi se pune la fiert în 3 l apă rece cu puţină sare. Când clocoteste, se adaugă zarzavatul dat prin răzătoarea cu găuri mari sau tocat si ceapa tăiată mărunt. Când toate sunt aproape fierte, se pune orezul, amestecând bine, ca să nu se lipească de fundul oalei; se fierbe 20 minute.

Ciorba se poate acri cu zeamă de varză sau cu bors, cu zeamă sau sare de lămâie, sau cu oţet. Se fierbe cu zeama acră câteva minute.

Cu zeama de lămâie se acreste numai după ce s-a luat de pe foc, ca să se păstreze integral vitaminele.

Se drege cu un ou, pentru aromă, apoi se adaugă leustean verde tocat (sau leustean uscat).