Compania petrolieră naţională din Iran (NIOC) urmează să organizeze licitaţii pentru proiecte de explorare şi producţie la câmpurile de petrol şi gaze din Iran. Lista celor 29 de companii a fost anunţată după ce companiile considerate "calificate şi credibile" au fost invitate să participe la aceste licitaţii, a informat marţi agenţia de presă Shana.

Publicarea acestei liste vine la un an după ce majoritatea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului au fost ridicate, în urma unui acord istoric care reglementează activităţile nucleare ale Iranului. Ridicarea sancţiunilor a permis autorităţilor de la Teheran să reia contactele cu companiile petroliere străine care au părăsit ţara din cauza crizei nucleare.

Până acum au fost semnate deja mai multe acorduri preliminare cu mai multe companii internaţionale. În luna noiembrie a anului trecut grupul francez Total a semnat un acord preliminare în valoare de 4,8 miliarde de dolari pentru a dezvolta un mare câmp de gaze offshore în Golful Persic. De asemenea, la mijlocul lunii trecute autorităţile de la Teheran au semnat un memorandum de înţelegere cu grupul rus Gazprom pentru dezvoltarea a două mai câmpuri petrolifere, scrie agerpres.