Intre Arabia Saudita si Iran nimic nu mai merge. Oricum, asa pare in momentul de fata. Unii cred ca tensiunile din regiune au legatura cu exploatarea de hidrocarburi. Potrivit acestei teorii, Iranul s-ar afla in conflict in special cu Qatarul, aliat al sauditilor, din cauza unui zacamant urias de gaze naturale situat in Golful Persic intre cele doua tari, precum si a unui gazoduct qatarez spre Europa.

"Intr-adevar, exista un urias camp de gaze naturale intre Iran si Qatar", explica Jean-Marie Chevalier, specialist in geopolitica energiei la Universitatea Paris-Dauphine. Este vorba de North Dome, cum il numesc qatarezii, cunoscut ca South Pars in Iran. "Dar Europa este deja foarte bine aprovizionata de Norvegia, Olanda, Rusia, Algeria, Nigeria, Egipt. De fapt, Qatarul vrea sa-si exporte gazele naturale spre Asia", afirma analistul.

Cererea mondiala este intr-atat de insuficienta comparativ cu oferta, incat numeroase proiecte nu vor vedea prea curand lumina zilei. "Despre gazoductul Iran-Europa se vorbeste inca din 1970", aminteste Chevalier. "Iran si Qatar au reusit, pana in prezent, sa gestioneze problema uriasului zacamant de gaze", a estimat, la randul lui, Guy Maisonnier, de la institutul francez al petrolului.

Pe de alta parte, alianta dintre Ryad si Doha este, oare, destul de solida? In 2014, Arabia Saudita si-a rechemat ambasadorii, reprosand Qatarului amestec in treburile altora, in special pentru ca sprijina Fratii musulmani in Egipt. Ambasadorii nu au revenit decat dupa opt luni.

In schimb, Arabia Saudita si Iran sunt in conflict din cauza petrolului. Daca Ryad a refuzat, la ultimul summit OPEC din decembrie, stabilirea unor cote de productie, motivul nu a fost doar din dorinta de a ingreuna viata producatorilor americani de gaze de sist. "Revenirea Iranului pe piete justifica, partial, decizia Arabiei de a nu reduce productia de petrol, contribuind, astfel, la scaderea preturilor", spune Mona Sukkarieh, consultant la Middle East Strategic Perspectives. Or, Iranul vrea un pret mai ridicat.

Dar, subliniaza Mona Sukkarieh, "rivalitatea dintre Arabia Saudita si Iran, doua puteri regionale, isi are originea in rivalitatea dintre islamul sunnit si islamul siit. Dar ea se intinde dincolo de considerente de ordin confesional si este legata de dorinta de a influenta si de a domina lumea musulmana. Petrolul nu reprezinta decat una dintre laturi", a apreciat Mona Sukkarieh.

"Nu energia este pe primul plan", subscrie Francois Heisbourg, presedintele International Institute for Strategic Studies. Dar acordul dintre Statle Unite si Iran privind ridicarea sanctiunilor impuse Teheranului a izolat Arabia Saudita, slabita de propria politica petroliera pe fond de supraproductie. "Este o tara considerabil mai bogata decat Iranul din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, dar economia ei depinde aproape in totalitate de petrol. Iranul are 80 de milioane de locuitori si o economie diversificata", spune Heisbourg.