În ediţia precedentă a clasamentului, Forbes constatase o scădere a numărului de miliardari rusi, precum si o diminuare a valorii averilor combinate deţinute de cei mai bogaţi 200 de oameni din Rusia, pe fondul recesiunii provocate de ieftinirea petrolului şi de sancţiunile occidentale impuse pentru rolul jucat de Moscova în criza din Ucraina.

În acest an, numărul miliardarilor ruşi în dolari a crescut de la 77 la 96, iar averea cumulată a celor mai bogaţi 200 de oameni din Rusia a crescut cu 100 de miliarde de dolari într-un an, până la 460 miliarde de dolari.

"Preţul unei bilet de intrare pe lista celor mai bogaţi oameni din Rusia a ajuns la suma record de 500 milioane de dolari în acest an, comparativ cu 350 milioane de dolari în urmă cu un an", susţine Forbes. Publicaţia explică această îmbogăţire prin creşterile semnificative înregistrate de bursele ruseşti în ultimele luni, după prăbuşirile din anii precedenţi. Susţinute de revenirea preţului petrolului şi relansarea economiei, acţiunile companiilor ruseşti precum şi cursul de schimb al rublei au crescut, ceea ce a avut o influenţă notabilă asupra costului activelor calculat în dolari.

Pentru al doilea an consecutiv, topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din Rusia este dominat de Leonid Mikhelson, 61 de ani, principalul acţionar de la producătorul independent de gaze Novatek, cu o avere de 18,4 miliarde de dolari. Potrivit Forbes, averea lui Mikhelson a crescut cu patru miliarde de dolari. Pe locul secund se situează Alexei Mordashov, 51 de ani, care controlează producătorul de oţel Severstal, cu o avere de 17,5 miliarde de dolari, urmat de Vladimir Lisin, 60 de ani, care controlează un alt producător de oţel, NLMK, cu o avere de 16,1 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, numărul ruşilor care trăiesc sub pragul sărăciei s-a apropiat de 20 de milioane în 2016, adică cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, susţine Oficiul de statistică Rosstat, scrie agerpres.