"Arborele infectat este un măslin situat în apropiere de o benzinărie. Urmează să studiem cum a ajuns bacteria până aici, însă, fără îndoială, are legătură cu transportul auto", a declarat profesorul Gianluca Nardone, directorul departamentului de Agricultură din regiunea Puglia. Alertată de autorităţile italiene privind descoperirea unui nou caz de infecţie cu această bacterie împotriva căreia nu a fost descoperit niciun remediu, Comisia Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea.

"Comisia veghează ca măsurile de control cerute de Uniunea Europeană să fie puse în practică pe teritoriul Italiei", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Enrico Brivio. "Deoarece cazul identificat se găseşte în afara zonei de carantină, trebuie luate măsuri de defrişare, precum şi eliminarea plantelor situate pe o rază de 100 de metri în jurul plantelor infectate", a adăugat Enrico Brivio.

În 2015, Comisia Europeană a impus Italiei distrugerea tuturor vegetalelor susceptibile să fie infectate de bacteria xylella fastidiosa, indiferent dacă sunt sănătoase sau nu, pe o rază de 100 de metri în jurul unei plante sau arbore afectat. Însă, proprietarii de măslini din Italia au fost reticenţi să doboare arborii seculari.

Potrivit consilierului regional din Puglia, Leo Di Gioia, faptul că un nou caz de infecţie cu xylella fastidiosa a fost descoperit pe raza unei benzinării, "ne determină să presupunem că maladia se deplasează împrumutând alte căi, prin intermediul drumurilor. Aceasta dovedeşte să defrişarea nu este singura soluţie a problemei". În prezent, se efectuează studii atât cu privire la bacteria propriu-zisă, cât şi cu privire la micile insecte care transmit maladia, scrie agerpres.