"Daca Arabia Saudita ar ramana fara protectie americana, probabil ca nu ar mai fi existat pe fata Pamantului", a afirmat Trump. El a mai spus ca este dispus sa analizeze posibilitatea ca Japonia si Coreea de Sud sa se doteze cu arme nucleare ca mijloc de aparare impotriva Coreei de Nord si a Chinei, pentru a nu mai depinde de "umbrela nucleara" a SUA. "Daca Statele Unite vor urma acelasi drum de slabiciune costisitoare, Japonia si Coreea de Sud vor dori oricum sa posede astfel de arme", a explicat Trump.

El a mers mai departe, sustinand ca este dispus sa "retraga trupele americane din Japonia si Coreea de Sud, daca aceste tari nu-si vor majora, de o maniera substantiala, contributiile la finantarea efortului de cazare si intretinere a acestor trupe", scrie publicatia citata. "In opinia lui Trump, SUA s-au transformat intr-o putere care isi consuma in mod exagerat fortele. Aproape toate conflictele internationale sunt analizate de trump prin prisma negocierilor", adauga New York Times.

Cam in acelasi spirit a vorbit Trump inclusiv despre NATO, "catalogata drept o organizatie nedreapta pentru noi din punct de vedere economic" si a afirmat ca nu se opune infiintarii unei structuri alternative, care sa se concentreze pe lupta impotriva terorismului". Trump este de parere ca solutia cea mai buna de a stopa amplasarea de catre China a obiectivelor sale militare pe teritoirul disputatelor insulei din Marea Chinei de sud rezida in a ameninta Beijingul cu inchiderea accesului pe piata americana.

Trump nu este de parere ca Angela Merkel, cancelarul german, face fata crizei refugiatilor. "Germania se distruge din cauza naivitatii lui Merkel sau ceva de genul asta", a spus miliardarul american. "El a sugerat ca Germania si tarile din Golful Persic sa plateasca pentru pe care el vrea sa le creeze in Siria, dar si pentru protectia acestor zone dupa infiintarea lor", precizeaza cotidianul mentionat.