Noul bombardier strategic al SUA este elaborat pe baza proiectului LRS-B (Long Range Strike Bomber). Aparatul ar urma in inlocuiasca avioane precum B-52 si B-1B si va actiona impreuna cu aparatele aflate deja in dotarea aviatiei militare, B-2.

In toamna anului trecut, contractul pentru realizarea avionului a fost obtinut de compania Northrop Grumman. Valoarea de start a contractului este de 21,4 miliarde de dolari, bani care ar trebuie sa acopere cheltuielile pentru proiectare, pregatirea tehnologica si fabricarea a 21 de avioane, inclusiv patru modele prototip pentru testare.

In total, US Air Force intentioneaza sa cumpare 80-100 de asemenea masini, pretul fiecareia fiind estimat la 564 de milioane de dolari.

Intre timp, senatorul John McCain, seful comisiei senatoriale pentru aparare, a promis sa blocheze programul de achizitii a noului bombardier B-21, nemultumit de mecanismul dupa care se stabileste pretul de cumparare a avioanelor.

"Au ales o schema care compenseaza tot felul de pierderi, pentru ca nici ei nu stiu, de fapt, ce se va intampla in etapa de proiectare. Este un rau care va crestere de la an la an, iar eu ma voi opune unor astfel de contracte pentru orice sistem de armament", a avertizat McCain.