Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat că Angela Merkel împărtăşeşte temerile exprimate anterior într-o declaraţie comună de ministrul ei de externe, Sigmar Gabriel, împreună cu omologul austriac al acestuia, Christian Kern, care au protestat fata de noile sancţiuni, ei subliniind că 'aprovizionarea cu energie a Europei este o problemă a Europei, nu a SUA'.

Este 'staniu' ca sancţiunile menite să pedepsească Rusia pentru imixtiunea în alegerile americane penalizeze şi companiile europene, a indicat Seibert. 'Acest lucru nu trebuie să se întâmple (...) În general, noi respingem sancţiunile care au efecte extrateritoriale, adică acelea care au impact asupra unor state terţe', a completat el.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care divizează europenii, are ca obiectiv dublarea până la finalul lui 2019 a capacităţilor gazoductului Nord Stream 1 şi furnizarea unei cantităţi sporite de gaz rusesc direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind aşadar Ucraina.

Apărat de guvernul de la Berlin, Nord Stream 2 este criticat dur de mai multe ţări din estul Europei, în frunte cu Polonia, care susţin că prin acest proiect se va spori dependenţa energetică a Uniunii Europene faţă de Rusia, într-un context de tensiuni geopolitice între UE şi Moscova după începerea conflictului din estul Ucrainei, în 2014, scrie agerpres.