"Toate aceste decizii, aceste planuri constituie o ameninţare pentru Rusia, şi, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Acest lucru complică extrem de mult interacţiunea şi cooperarea noastră. Dar, în acelaşi timp, este necesar să fie menţinute şi utilizate posibilităţile existente", a adaugat diplomatul.

In opinia lui, "din partea Bucureştiului s-a observat o linie făţiş antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancţiunilor şi a unei retorici antiruseşti fervente". Totusi, a subliniat Harcenko, "avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăşi această situaţie nefavorabilă în relaţia noastră. Şi vom căuta totuşi să interacţionăm într-un mod constructiv".

Desigur, declaratia oficialului rus nu spune nimic nou, fiind, practic, o reiterare a pozitiei traditionale a Moscovei cand vine vorba despre tarile NATO, despre actiunile Aliantei de intarire a capacitatii sale de aparare. Intrebarea care se spune este de ce acum? Poate pentru ca militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa sunt asteptati, împreună cu tehnica militară din dotare, la Baza aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa. O miscare care face parte a angajamentului SUAi în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 "Vulturii luptători" ("Fighting Eagles") şi au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Pe de alta parte, Moscova nu poate trece cu vederea faptul ca in decembrie anul trecut, autoritatile de la Bucuresti si-au anuntat intentia de a cumpara pentru flota militara patru nave din clasa SIGMA, iar in 2016 fortele aeriene au primit noua dintre cele 12 avioane de lupta F-16, cumparate din Portugalia.

Da, Romania se inarmeaza, isi modernizeaza fortele militare, iar acest lucru nu este pe placul Kremlinului. Dar demersurile Bucurestiului sunt pe deplin justificate de atitudinea agresiva a Rusiei. Dupa anexarea Crimeei si implicarea  in conflictul din estul Ucrainei, Moscova a distrus, practic, echilbrul de forte din Marea Neagra. In ultimul timp, Flota rusa la Marea Neagra a primit o serie de noi nave, inclusiv sase submarine timp Varshavanka (pot fi echipate cu rachete de croaziera Kalibr), doua fregate, doua nave purtatoare de rachete si alte ambarcatiuni de lupta. 

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, incepand din decembrie 2016, in Crimeea au fost dislocate sisteme de racheta C-400 Triumf, urmand ca anul aceasta sa fie instalate aici rachete Pantsyr-S. In aceste conditii este foarte fireasca insistenta cu care Romania militeaza in favoarea consolidarii pozitiei NATO in regiune. Spre marea nemultumire a Kremlinului, care, in acelasi timp, nu indrazneste o deteriorare grava a relatiilor cu Bucurestiul.