Concluzia oamenilor de stiinta americani este rezultatul unui studiu care s-a intins pe mai multi ani si la care au participat aproape 290.000 de persoane. Astfel, s-a demonstrat ca optim pentru sanatatea omului si pentru sistemulu lui cardio-vascular este un somn de sapte-opt ore pe zi.

Cercetatorii de la Scoala de medicina din New York asigura ca persoanele care dorm mai mult prezinta un risc de infarct cu 146% mai mare decat la persoanele care se trezesc dupa mai putine ore.Un somn de sapte ore creste riscul de infarct cu numai 22%.

Pe de alta parte, studiul a aratat ca persoanele care dorm sapte-ore ore pe zi si aloca intre 30 si 60 de minute exercitiilor fizice, inclusiv munca in gradina sau deplasari cu bicicleta, au prezentat cele mai bune rezultate din punctul de vedere al protejarii organismului.

Merita mentionat, in context, ca un studiu anterior, elaborat de expertii britanici de la Universitatea Warwick, a aratat ca un somn de peste opt ore sau de sub sase ore are un efect negativ asupra memoriei si a capacitatii de adoptare a deciziilor. In plus, autorii lucrarii sustin ca persoanele care dorm mai putin de opt ore pe zi "traiesc mai mult si au o sanatate mai buna", in timp ce oamenii care se limiteaza la un somn de sub sase ore "isi grabesc, practic, sfarsitul".